четвер, 5 лютого 2015 р.

Голокост – шрам на серці людства

(до 70-х роковин памяті жертв Голокосту)



Память про голокост необхідна для наших дітей,
Щоб не залишити їх байдужими до навколишніх подій
(І. Бауер)
  У 2005 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, згідно з якою 27 січня відзначається Міжнародний день памяті жертв Голокосту. Ця дата знаменує річницю звільнення в’язнів найбільшого фашистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі радянськими військами у 1945 році.  Як свідчать документи Нюрнберзького процесу,  за час існування у цій катівні загинуло близько двох мільйонів людей, а під час Другої світової війни від нацистського режиму постраждало понад шість мільйонів євреїв. Це страшне і нелюдське явище, яке відбулося в період 1933-1945 років, отримало назву Голокост. Із давньогрецької термін перекладається «всеспалення». Він позначає політику переслідування і знищення людей єврейської національності нацистським режимом.
  Україна була однією із держав Східної Європи, європейське населення якої зазнало чи не найбільші втрати в період Другої світової війни. Скорботним символом Голокосту є Бабин Яр, куди зганяли й масово розстрілювали невинних людей. Урочище стало останньою домівкою для 150 тисяч громадян.
  Той жах і біль передав у своєму вірші «Фуга смерті» німецький поет Пауль Целан: «Євреїв скликає на посвист: рийте могилу в землі, - і наказує: грайте, заграйте до танцю мерщій». Страшна трагедія XX століття не повинна повторитися, а злочини тоталітаризму не можна забувати.
  Голокост відходить у минуле, нинішнє покоління має  продовжити естафету пам’яті  і відстоювати гідність людини. І 27 січня кожен з Вас повинен згадати не лише про жахіття, яке пережили наші пращури, але про те, що байдужість та злоба вбиває навколишній світ.
  Цього дня  користувачі, які відвідували бібліотеку хвилиною пам’яті пом’янули всіх хто загинув у ті страшні роки.





Немає коментарів:

Дописати коментар