середу, 25 лютого 2015 р.

«Уже запаси вичерпались віхол, і Стрітення покликало весну…»

«Нічому не дивуюся на світі,
Але такого – зроду б не дійшов,
Що в надрах двадцять першого століття
Загинуть люди і проллється кров» 
  У літературній вітальні Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського пройшла творча зустріч із Віктором Ставицьким «Може поговоримо прагматичний світе»… (до 65-річчя від дня народження поета).
 

  На запрошення ведучої, нашої землячки, бібліотекаря першої категорії соціокультурного відділу, поетеси і фотохудожниці Галини Вовченко, мені, як сільському бібліотекарю, разом із іншими любителями поезії довелося завітати на творчу зустріч із поетом. При нагоді я запросила його побувати в Варварівській сільській бібліотеці. Наша бібліотека отримала подарунок від Віктора Ставицького – збірку «На вістрі неспокою». Тож посмакувати поетичним словом зможе кожен користувач бібліотеки.


  «Дебютант у 60 років», - з гумором говорить він про себе. «У такої поезії віку немає», - стверджував Микола Васильович Костенко, автор передмови до третьої книжки поета, член НСПУ.


«Коли душа сміється серед рим,
Коли вона – хмаринкою в блакиті,
Хто сміє обізвать мене старим?
Погляньте: моє сонце у зеніті!»
  Віктор Миколайович проживає в с. Каленики Решетилівського району. Працював агрономом та головою сільської ради, а зараз – на заслуженому відпочинку. Друкуватися почав з 16 років. На сьогодні у його творчому доробку три поетичні збірки. Дизайн книжок створював відомий художник декоративного мистецтва, народний майстер з художнього килимарства Євгеній Іванович Пілюгін.
  Поезія Віктора Ставицького – це і особисті хвилювання, і те, що турбує громаду; у збірках представлена громадська, інтимна, пейзажна лірика:
«Красуне моя, Решетилівко рідна,
Кохана моя сторона,
На долю щасливу, заможну і світлу,
Всевишнім дарована нам»
  У книзі »Щоб мрія стала на крило» багато вміщено віршів, де поет виступає, як справжній патріот, у якого є моральне право говорити про болючі питання сучасності. Віктор Ставицький пише в одному з віршів цієї збірки:
Не закликаю до меча,
Ні до нещадної сокири,
Не прагну крові, прагну миру,
Але несила вже мовчать.
  Окрім віршів поета  слух присутніх потішили ще й  пісні як на його слова («Решетилівська весна»,  «І гірчить матіола») так і ті, що звучали йому в подарунок.


  Родзинкою зустрічі стало вітання від однієї з гостей заходу, яка приїхала із села Варварівки Карлівського району, де свого часу працювала, як і Віктор Ставицький, головою сільської ради. Віра Олексіївна Бегмат, а це була саме вона, подарувала імениннику великого торта, а також своє запрошення відвідати Варварівський сільський краєзнавчий музей, що ним особисто опікується вже багато років.


Немає коментарів:

Дописати коментар