середу, 4 лютого 2015 р.

Соборність – духовне гасло до єднання


Велична і свята, моя ти Україно,
лише тобі карать нас і судить
Нам берегти тебе, Соборну і єдину
І нам твою історію творить!
  22 січня 1919 року увійшло до національного календаря як величне державне свято.  Цього року виповнюється 96 років відтоді, як на Софіївській площі в Києві було проголошено про об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину державу. Для українського народу, віками позбавленого власної державності та розірваного на частини між сусідніми країнами ця проблема завжди була особливо болючою й неймовірно складною. Тож соборність для України – це єдність багатоманітності, об’єднання навколо спільного стрижня, яким є українська державність, українська ідентичність. Цій знаменній події передували тяжкі випробування. Це був час становлення української державності на фоні драматичних подій у Європі…
  В цей день вся громада iз вдячністю згадує тих героїв, якi боролися за об’єднання усiх нацiонально-демократичних сил українства, хто словом i багнетом намагався вiдродити незалежну Соборну Українську державу. 
Україно, соборна державо,
Сонценосна колиско моя,
Ще не вмерла й не вмре твоя слава,
Завойована в чесних боях!
  Сьогодні День Соборності і Свободи – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності земель, духу, національної ідеї. Цей день уособлює весь історичний шлях, яким Україна йшла до своєї незалежності. А це тривало не одне століття. Сьогодні дуже важливо, щоб ми збирали і берегли цю історію, мислили українськими категоріями. Тому цей день важливий не лише в історичному плані, а й у контексті сьогодення. Щоб в кожному з нас жила пам'ять про історію і сучасність нашої держави бібліотеки не стоять осторонь цих подій. В бібліотеці була організована книжкова виставка: «Соборність – духовне гасло до єднання».

  Книги і періодичні видання, представлені на ній познайомили читачів з історичними фактами і відомостями про витоки формування соборності українських земель, спонукали молодь до розуміння своєї причетності до всіх подій, які відбувалися і відбуваються в державі.
Сьогодні, коли Україна відстоює своє право бути соборною і єдиною у боях на Сході, значення Акту Злуки важливе і актуальне. Акцентуючи увагу читачів на подіях року 1919, розповідаючи про події сьогодення, ми прагнемо виховувати патріотів і свідомих громадян України.
  З поважних причин літературно-історична вікторина: «Наша земля – соборна Україна» пройшла не в день свята, а 27 січня. Юні користувачі показали неабиякі знання з історії України, її культури і традицій.


«Ніхто нам не збудує держави, коли ми її не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути».
В. Липинський
Україно,  соборна  державо,
Сонценосна  колиско  моя,
Ще  не  вмерла  й  не  вмре  твоя  слава,
Завойована  в  чесних  боях!
Живи  та  міцній,  Українська  державо!
Вмирали  у  битвах  мільйони  бійців,
Щоб  стяг  синьо – жовтий  піднявсь  величаво
Й  над  Києвом  стольним  віки  майорів!
Любіть  Україну,  злотосяйну  і  вічну,
Любіть  Україну,  всім  серцем  любіть.
У  день  її  народження  не  свічку –
Серця  без  коливання  запаліть.
Зацвітає  калина,  зеленіє  ліщина,
Степом  котиться  диво – луна.
Це – моя  Україна,  це – моя  Батьківщина,
Що,  як  мама,  як  тато,  одна.
Моя  Україно!
Я  вірю,  що  дух  твій  ніколи  не  згасне.
Ти  совість  народу,  незгасна  зоря,
Живи  й  процвітай,  Україно  моя,
Для  миру,  для  щастя,  любові  й  добра.
Дай  щастя,  Боже,  нашій  Україні,
Такій  великій,  рідній  і  єдиній,
У  кожне  місто  і  село  квітчасте
Пошли  любов  і  світле  щастя.
  В ході літературно-історичної вікторини демонструвались відеоматеріали.

Немає коментарів:

Дописати коментар