четвер, 5 лютого 2015 р.

Чарівний світ сонячного дитинства у творах Всеволода Нестайка


(До 85-річчя від дня народження Всеволода Нестайка)

  30 січня 2015 року Всеволоду Зіновійовичу виповнилося б 85 років. Його ім'я не потребує зайвої реклами — книжки Нестайка видають і перевидають. У 2004 році на Львівському форумі видавців посіла перше місце книга «Тореадори з Васюківки» (видавни­цтво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА») в новій редакції. А в ще зовсім свіжому рейтингу «Книжки незалежного п'ятнадцятиріччя, які вплинули на український світ», «Тореадорів» визнано однією з семи найкращих книжок у номінації «Дитяче свято». Творчість Нестайка користується популярністю у широкої аудиторії незалежно від віку, статі та соціального статусу. Його Яву, Павлушу та село Васюківку знають навіть за межами України.
  Він автор, чиї твори для дітей увійшли до золотого фонду дитячої літератури. Вони видавалися 136 разів багатьма мовами світу, в незалежній Україні - 53 видання. Загальний наклад - понад 2 млн примірників.
  Але ці сухі цифри не відкриють всієї глибини любові, якою користувався письменник в української дітвори. На його творах виросло не одне покоління. Розумні, добрі, дотепні, веселі такими знають книги Всеволода Зіновійовича  його шанувальники. І цінителів його творчості  ставатиме дедалі все більше, бо Всеволод Нестайко - Великий Письменник.
  Юні користувачі добре знають цикл із трьох книжок про Країну Сонячних Зайчиків і відзначаючи 85-річний ювілей письменника діти подорожували «У країну сонячних зайчиків».



  В бібліотеці була організована книжкова виставка: «Сонячний класик», яка познайомила присутніх з книгами: «Пригоди Грицька Половинки», «Загадка старого клоуна», «П’ятірка з хвостиком», «Незвичайні пригоди в лісовій школі» і т.д. За мотивами творів Нестайка зняли два фільми.


  «Тореодори з Васюківки» в незалежній Україні обігнали за кількістю  продажів усі частини «Гаррі Поттера» - Д.Роулінг.
  Пам'ять про письменника житиме доти, поки будуть читатися його твори, а вони найбільш запитуючі в нашій бібліотеці.

Немає коментарів:

Дописати коментар