четвер, 5 лютого 2015 р.

Душа у пісню перелита


  Є прадавні скарби, що намертво лежать у землі, і є живі скарби, що йдуть по землі, ідуть від покоління до покоління, огортаючи глибинним чаром людську душу. До таких скарбів належить і народна лірична пісня. І тільки інколи, крізь тумани часу, окреслиться схожа на легенду постать творця. До таких легендарних постатей  і належить народна поетеса Маруся Чурай.
  25 січня минуло 390 років від дня народження полтавчанки, авторки і виконавиці багатьох популярних українських пісень. Про неї дуже багато написано дослідниками і найвідомішими людьми України. Кожен сприймає події сивої давнини та образ дівчини, яка уособлює українську пісню, по-своєму. Найглибше відчувають душевну драму талановитої красуні-піснярки із XVII століття полтавці, які бачать цю Марусю по-особливому, адже вона жила в Полтаві, тут складала й виконувала пісні, які давно вже стали народними…
  Воістину, і зацвіла калиною, і закрасувалася калиною на лугах нашого мелосу творчість легендарної поетеси. Три віки ходять пісні, приписувані Марусі Чурай, по нашій землі, три віки любові вже подаровано людям. А попереду – вічність, бо велика любов і велика творчість – невмирущі.
  Та й написано про дівчину чимало. Історичний роман у віршах "Маруся Чурай" – Ліни Костенко, займає перше місце не тільки в творчості поетеси, а й серед українських творів XX століття. В ньому насамперед йдеться мова не тільки про долю легендарної дівчини, зраду та кохання, а про насущні проблеми української нації і держави.
  Ще про Марусю Чурай писали Михайло Старицький, Ольга Кобилянська,  полтавка Марійка Бойко, яку вважають духовною спадкоємицею Марусі Чурай (написані Марійкою Бойко пісні легко й невимушено лягають на музику, звучать усюди і подобаються багатьом людям).
  До пам’ятної дати у бібліотеці була проведена поетична година: «Ця дівчина не просто так,  Маруся.  Це – голос наш.  Це – пісня. Це – душа».




Немає коментарів:

Дописати коментар