середу, 4 лютого 2015 р.

Його душа світилася зорею


З глибин народного життя вийшла поезія Василя Симоненка
…Вітер часу не остудив Симоненкових поезій,вогнем душі жаріють вони й сьогодні…
Олесь Гончар
  З високим чолом, назад зачесаним чорним волоссям, смаглявий, середнього зросту і з пронизливим поглядом – дивиться на нас з портрету поет-патріот Василь Симоненко, якого вирізняли унікальний світогляд та безкомпромісна любов до Батьківщини - так розпочала літературно-поетичну годину «Його душа світилася зорею» бібліотекар Таміла Вус.


  Та в історію України поет назавше ввійшов завдяки тому, що прокричав із двадцятого в двадцять перше століття гімн «Любіть людину». І досі, кого не запитаєш: «Ти знаєш, що ти – людина?», у відповідь почуєш:
«І хочеш того чи ні –
Усмішка твоя – єдина,
Мука твоя – єдина,
Очі твої – одні»
  Восьмого січня «витязю молодої української поезії» - 80 років.


  Символічно, що 2015 рік проголошено на Полтавщині і Черкащині роком Симоненка. Адже кожен з нас впевнений, що якби В. Симоненко сьогодні жив, то він зі своїм фотоапаратом, зі своїм записником був би на передовій на Сході країни, у вирі подій.


  Читаючи вірші Симоненка і думаєш: адже те, про що говорять уста, залежать від стану серця. Україна була у поета в серці, зверталась до юних користувачів вихователь школи-інтернату Вікторія Сторожева, читаючи рядки вірша Василя Симоненка:
«Я хочу бути несамовитим,
Я хочу в полум’ї згоріть,
Щоб не жаліти за прожитим,
Димком на світі не чадіть».
  За вікном сутеніло, а в бібліотеці ще довго линули рядки з віршів поета, горіла свічка і його душа світилася зорею.


Немає коментарів:

Дописати коментар