середу, 25 лютого 2015 р.

Заочна прем’єра збірки поезій Тетяни Домашенко «Небесна сотня воїнів Майдану»


Герої України не вмирають,
У памяті завжди вони живуть.
Птахами їхні душі відлітають,
І з неба дивляться на нас вони, мабуть.
                                           Едуард Гром «Погляд з неба»

  В Указі Президента України «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» від 11 лютого 2015 р. № 69/2015 зазначається: «На підтримку ініціатив громадськості та з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року - лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України, постановляю: 1. Установити в Україні День Героїв Небесної Сотні, який відзначати щорічно 20 лютого».
  В пам’ять про полеглих за майбутнє України у нашій бібліотеці відбулася заочна прем’єра книги поетеси з Полтавщини Тетяни Домашенко «Небесна Сотня воїнів Майдану», як невгасима свічечка пам’яті до підніжжя монумента Героям Небесної Сотні.


  Творчість Тетяни Домашенко відома багатьом поціновувачам громадянської лірики. Вона автор 4-х поетичних збірок, засновник і директор видавництва «Духовна вісь». Минулого року побачила світ ще одна книга авторки – збірка поезій «Небесна Сотня воїнів Майдану». Видання цієї книги стало знаковим для Тетяни Домашенко.  Її життєве і творче гасло: «Бог і Україна – понад усе!» Духовно-патріотичний настрій збірки є доказом того, що це дійсно так. Кожен вірш, який увійшов до збірки пронизаний думкою, яка несе у собі дане гасло. У цій книзі зібрано поезії, насичені емоціями подій, що відбуваються в Україні, подій, котрі авторка пережила особисто на Євромайдані.  Книга вийшла у рік 200-літнього ювілею Т.Г. Шевченка. Цій  події і присвячує своє видання авторка, в надії, що на «оновленій землі врага не буде супостата», а буде вільна, неподільна держава Україна під святим Покровом Богородиці.



  Багато віршів у цій книзі мають точну дату і час написання. Перший з таких творів – «Небесний воїн Михаїл» (Присвята білорусу Михаїлу Жизневському, котрий загинув за волю на українському Майдані).
  Наступний вірш  «Борітеся –поборете» присвячений Сергію Негоняну, який перший загинув від вогнепальних сутичок на вул. Грушевського. Книга має короткі біографічні довідки про кожного героя Небесної Сотні. Передумовою до них є вірш «Герої не вмирають», який чітко відображає   емоції  не тільки самої поетеси, але, мабуть, і всього українського народу:
Ми сотнею пішли на Небо,
Прийшла пора – йдемо з небес.
В тяжку годину, в мить  потреби
Господній Дух у нас воскрес.
Смерть обєднала  Воскресінням
Героїв, страчених в бою.
В кривавих ранах біль терпіння
За долю в рідному краю.
Цей клич: «Герої не вмирають»!
З’єднав і мертвих, і живих.
Уже ніхто не подолає
Народу воїнів святих.



  Мені не довелося особисто поспілкуватися з Тетяною Домашенко. Але я прислухалася до відгуків бібліотекарів Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.П. Котляревського і придбала збірку її творів. І тепер хочу познайомити з нею всіх користувачів нашої бібліотеки, пережити разом ті події, про які пише автор. Напередодні вшанування Дня Героїв Небесної Сотні, взявши участь в обласному місячнику вшанування пам’яті  революції Гідності: «Душу й тіло ми положемо за нашу свободу» був проведений цей масовий захід в нашій бібліотеці.
На пам’ятник Небесній Сотні
Сльозою творчою плачу,
Хай слово, мовлене сьогодні,
Запалить і мою свічу.
Таку болючу і гарячу,
Таку безвимірно сумну –
Вся Україна - Мати плаче…
Сльозою ж не спинить війну!
                    Тетяна Домашенко



                          

Немає коментарів:

Дописати коментар