четвер, 5 лютого 2015 р.

Фундатор нової української літератури


(225 років з дня народження Петра Гулака-Артемовського)

  Художня спадщина письменника дошевченківської доби Петра Гулака-Артемовського порівняно невелика за обсягом, але цікава й різноманітна. Він автор романтичних балад,  байок, прозових послань, віршів та перекладів. Понад півтора століття кращі твори Гулака-Артемовського, насамперед його загальновідома байка «Пан та Собака», вражають читачів глибокою поетичністю, майстерним використанням багатющих скарбів народної поезії.
  До цієї дати в бібліотеці був проведений літературний репортаж: «Фундатор нової української літератури», який провела активний користувач бібліотеки студентка Харківського національного університету внутрішніх справ Вікторія Мотієнко.      
  Петро Петрович Гулак-Артемовський народився 27 січня 1790 року в містечку Городищі на Київщині в родині священника. Батько його походженням з козаків. Вчився Гулак-Артемовський  у Київській академії, що давала тоді вищу  духовну і світську освіту. Згадуючи про своє навчання, Гулак-Артемовський розповідав, яких злигоднів він там зазнав. Залишивши академію у 23 роки, Гулак-Артемовський  протягом кількох років учителює в приватних пансіонах, у родинах польських поміщиків на Волині.
  У 1817 році Петро Гулак-Артемовський вступає вільним слухачем на словесний факультет Харківського університету, а вже наступного року викладає польську мову в тому ж університеті в спеціальному «класі для бажаючих», водночас викладає французьку мову в Харківському  інституті шляхетних дівчат.
 Починаючи з 1817 року, на сторінках журналів – харківського «Украинского вестника», а згодом і московського «Вестника Европы» - систематично публікуються переклади та оригінальні твори Гулака-Артемовського. Після закінчення університету і захисту магістерської дисертації в 1821 році Гулак-Артемовський викладає курс російської історії та польську мову. Протягом кількох років він був деканом факультету, а згодом, у 1841 - 1849 роках, ректором Харківського і Полтавського інститутів шляхетних дівчат.
  Поетична діяльність П. Гулака-Артемовського органічно пов’язана з утвердженням народності в новій українській літературі, із збагаченням літератури здобутками народного генія.
  Його кращі твори відіграли помітну роль у процесі становлення і розвитку нової української літератури, основоположником якої став великий Шевченко.
  Помер Гулак-Артемовський  13 жовтня 1865 року.
 Про все це користувачі бібліотеки дізналися з літературного репортажу, а бібліотекар порекомендувала книги письменника.



Немає коментарів:

Дописати коментар