вівторок, 3 березня 2015 р.

Мова – перлина вікової мудрості


Наша рідна українська мова – це основа нашої безмежної культури. Це наш дух, наша душа, наша пісня…
О. Гончар
  Щороку 21 лютого всі народи святкують Міжнародний День рідної мови. В цей день люди нагадують одне одному про те, як важливо берегти рідну мову. Адже вона - великий скарб народу.


  Ми, українці, маємо свою рідну мову - українську. Наша мова - одна з найпоширеніших у світі. Вчені довели, що вік української мови становить 7 тисяч років і налічує понад 300 тис. слів. Вона барвиста, співуча і лагідна. Тож кожен із нас і всі ми гуртом маємо добре знати й берегти найкращу квітку рідної землі - українську мову.


  «Найбільше і найдорожче добро в кожного народу — це його мова, ота багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування»,— писав Панас Мирний.

  Темі рідної мови в бібліотеці проведена година пізнання: «Мова – перлина вікової мудрості», де бібліотекар сказала: «Рідна мова, як дівочий віночок, уквітчана самобутньою творчістю нашого народу: приказками, загадками, легендами, барвистими скоромовками і прислів’ями, мелодійними піснями та думами, що линуть над рідною Україною». Юні користувачі пригадали прислів’я та приказки про мову, з великим задоволенням грали в ігри. Їм не було часу нудьгувати тому, що почули багато нового, цікавого і корисного та пригадали те, що знали. 
  Доповненням заходу стала книжкова експозиція: «Бринить, співає наша мова, чарує, тішить і п’янить».


  Важкі часи переживає нині Україна. На Сході нашої країни іде війна. Мужні добровольці та воїни української армії стоять на захисті незалежної самостійної унітарної держави України, держави, що відкриває простір для вільного розвитку української мови. Українська мова – це золотий запас  душі народної, з якого виростаємо і яким живемо, завдяки якому маємо гордість іменуватися народом українським.
Живе поезія у мові, якої мати вчила нас,
У гніві, в посмішці, в любові,
В красі звичайній без прикрас.
Вона не тільки мрії срібні,
А й праця, радощі зусиль.
Вона потрібна, як потрібні
Вода й повітря, хліб і сіль!
  Так! Ми українці й обов’язково повинні оволодіти своєю рідною українською мовою.  Мова – це наша найголовніша Берегиня.

Немає коментарів:

Дописати коментар