вівторок, 14 травня 2019 р.

Писанка – це свято у фарбах, це музика в кольорі, це радість і щастя


Свято Пасхи недалечко,
Люди звичай бережуть:
Розмальовують яєчка,
Пишні пасочки печуть.
Святкування йде віками,
Це такі чудові дні:
В гості йти, під рушниками
Страви нести запашні!
Доброзичливо, з любов'ю
Мати щирі почуття,
Людям зичити здоров'я
І щасливого життя!
Ніна Куфко

Великдень – найбільше християнське свято. Усім відомі  українські традиції святкування Великодня. В ці дні бібліотекар пропонувала своїм користувачам дізнатися як відзначали це свято наші предки.  Розповідала про духовні джерела наших предків - обряди та звичаї, щоб не загубити тієї ниточки, яка зв’язує нас із минулими поколіннями. В цих заходах зверталася увага на мудрість, силу та пам'ять народу – духовні скарби, відтворені нашим народом протягом віків.
У цей день освячують паски, писанки і крашанки. Щоб згадати повязані з Великоднем народні й сімейні звичаї бібліотека пропонує переглянути літературну композицію: «Співають дзвони Великодні», на якій представлені видання про народні традиції святкування Великодня, що таке чистий четвер, та страсна п’ятниця, в який день потрібно пекти великодні куличі, які є види розпису яєць, чудова література з історії Великодня, рецепти смачної паски, різні кулінарні дрібнички та ще багато іншої цікавої інформації.


Прикраса дерев до Великодня – західноєвропейська традиція. У стародавні часи у священних гаях кельти розвішували на гілках дерев кольорові яйця, щоб прискорити прихід весни. Великоднє дерево ототожнювали з райським Деревом Життя. У різних країнах звичай існує і понині. Кажуть, що на Русі теж було щось подібне і називалося «Царською вербою». Сьогодні традицію почали відроджувати і в Україні.


       Користувачі нашої бібліотеки залишили частинку свого тепла на бібліотечному пасхальному дереві, зробивши символічні писанки, також розмалювали великодні листівки з привітаннями і обмінялися ними. Сюди залюбки навідуються і дорослі, і діти. Юні користувачі взяли участь в майстер-класі з написання писанок. Листівки,  аплікації  з кольорового картону та паперу,зайчики, курчатка,  Великодні вишивки, виготовлені юними користувачами були представлені в бібліотеці на виставці дитячих робіт: «Писанка – це свято у фарбах, це музика в кольорі, це радість і щастя».



Великдень - це свято, що об’єднує! Об’єднує всіх нас вірою у перемогу світла над темрявою, наповнює наші серця любов’ю і добротою, зміцнює кожного з нас духовно! 

Немає коментарів:

Дописати коментар