суботу, 11 травня 2019 р.

Великодні дзвони дзвенять, Карлівську паску скуштувать велять


29 квітня – у світлий великодній понеділок – традиційно у Карлівці на базі районного будинку культури відбулося обласне свято «Воскресни, писанко!», що цьогоріч  було присвячене 250-річчю від дня народження І. П. Котляревського.
Розпочався мистецький захід великоднім вернісажем національних ремесел і виставкою-продажем виробів народних умільців Полтавщини та Краснограда. Карлівчани і численні гості свята мали змогу побачити, як у давнину ткали килими, ліпили посуд із глини, робили ляльки-мотанки тощо, а також придбати одяг, аксесуари, сувеніри та обереги. Чимало бажаючих, особливо молодь, брали участь у майстер-класах, найпопулярнішим серед яких стало писанкарство.


Учасників свята привітали в. о. благочинного Карлівського округу отець Богдан, начальник відділу культури та туризму РДА Тетяна Обифіст, керівник департаменту культури та туризму Полтавської ОДА Валентина Вождаєнко, голова районної ради Юрій Ткачов, в. о. голови райдержадміністрації Сергій Барилко.

 

У фойє свою творчість демонстрували колективи сільських будинків культури, які виконували народні та сучасні жартівливі пісні. А наш Варварівський СБК вразив усіх виставою «Наталка Полтавка» І. Котляревського».



На другому поверсі розгорнулася виставка великодніх композицій, виготовлених вихованцями дошкільних навчальних закладів, шкіл та позашкілля району. Окремий стенд був присвячений Заслуженому майстру народної творчості Ігорю Ніколаєвському. Також тут експонували свої творчі роботи карлівські митці та численні талановиті гості свята. Майстрам народної творчості було вручено подяки.




Того дня сільські ради та бібліотеки експонували запашні паски, виставку різновидів пасхального хліба різних країн та запрошували на гостину до Енея – скуштувати страви. Описані в «Енеїді». Чого тільки не було на їхньому столі! І потапці з салом, і пиріжки з квасолею та буряками, і книші, і вергуни, грибна юшка, і самогон та перцівка…  Біля кожної страви був напівжартівливий рецепт приготування давніх смаколиків.
У Варварівці звичай бережуть-
Розмальовують яєчка,
Пишні пасочки печуть!




Завершилося свято концертною програмою в рамках обласного огляду народної творчості «Де згода в сімействі». Присвяченого 250-річчю від дня народження І. П. Котляревського.

Немає коментарів:

Дописати коментар