суботу, 4 березня 2017 р.

«Байка… Нікого в світі не мине. Читайте, згадуйте мене»


  В бібліотеці був організований творчий портрет: «Байка…Нікого в світі не мине. Читайте, згадуйте мене»   присвячений до 190-річчя з дня народження (4 березня 1827 за новим ст.) великого чарівника української байки Леоніда Глібова.  Бібліотекар Т. Вус розповіла користувачам цікаві факти з біографії видатного українського байкаря.
   У своєму виступі вона пригадали слова Володимира Самійленка, присвячені пам’яті великого байкаря:
І от замовк твій глас, погас огонь ясний, 
Що в темному світив околі... 
Але не вмре поет у пам'яті людській! 
Згадаємо тебе в недоленьці тихій 
І в кращий час нової долі!


  Користувачі із захопленням зустріли найвідоміші байки Леоніда Глібова, від яких навіть сьогодні струменить яскравий, виразний світ, що грає всіма барвами життя, дотепним гумором, вражаючим сміхом. Актуальні і в наш час байки яскраво прочитала юний користувач бібліотеки Олександра Тімофеєва.



  Пікуріна Іра і Лукашенко Вітя – в бібліотеці познайомилися із цікавими загадками письменника.
   Леонід Іванович Глібов народився 21 лютого (5 березня) 1827 у селі Веселий Поділ Хорольського повіту в родині управителя маєтків магнатів Родзянків. Початкову освіту він здобув дома за допомогою матері, а 1840р. вступив до Полтавської гімназії, де почав писати вірші і де виходить його перша збірка російською мовою «Стихотворения Леонида Глебова» (1847). До жанру байки Глібов звертається під час навчання у Ніжинському ліцеї вищих наук, тоді ж деякі з них друкує у газеті «Черниговские губернские ведомости». Після закінчення ліцею (1855) Глібов працює вчителем історії та географії в Чорному Острові на Поділлі, а з 1858 р. — у Чернігівській чоловічій гімназії, гаряче захищає прогресивні педагогічні методи. Навколо сім’ї Глібова групується чернігівська інтелігенція. Свої байки та вірші Глібов друкував у журналі «Основа», що з 1861 p. виходив у Петербурзі. 1861 pоку письменник стає видавцем і редактором новоствореної газети «Черниговский листок». На сторінках цього тижневика часто з’являлися соціально гострі, спрямовані проти місцевих урядовців, поміщиків-деспотів, проти зловживань судових органів, матеріали. За зв’язки з членом підпільної організації «Земля і воля» І. Андрущенком у 1863 р. Глібова було позбавлено права вчителювати, встановлено над ним поліцейський нагляд. Глібов відомий як байкар, перша збірка «Байки Леоніда Глібова», що містила 36 творів, вийшла у Києві 1863 р., але майже весь тираж її був знищений у зв’язку з валуєвським циркуляром. Два роки поет живе у Ніжині, а 1865 р. повертається до Чернігова та деякий час працює дрібним чиновником у канцелярії губернатора. З1867 р. він стає управителем земської друкарні, продовжує активну творчу працю, готує збірки своїх байок, видає книги-«метелики», друкує фейлетони, театральні огляди, публіцистичні статті, поезії російською мовою, твори для дітей. Помер 10 листопада 1893 р. в Чернігові.

Немає коментарів:

Дописати коментар