суботу, 11 березня 2017 р.

Говоримо мовою Гете ( 2017 - рік німецької мови в Україні)


  Сьогодні німецька мова - перша найпоширеніша мова у Європі і друга за популярністю іноземна в Україні.
  2017 - рік оголошено Роком німецької мови в Україні. Про це заявили у Берліні на спільній прес – конференції за підсумками  двосторонніх переговорів голови МЗС України Павло Клімкін і ФРН Франк – Вальтер Штайнмайєр.
  У Німеччині повно затишних містечок з чудовими пейзажами. Є в них якась велична і водночас казкова атмосфера. Напевно, з цієї причини німецькі письменники займають особливе місце в струнких лавах геніїв світової літератури. Може, багато з них не так відомі, як автори з Англії, Франції, проте це не означає, що вони не варті уваги.


  В нашій бібліотеці почала діяти книжкова виставка:  «Говоримо мовою Гете», присвячена Року німецької мови в Україні.


 Знання іноземних мов – це ключ до успіху в сучасному світі, де спілкування іноземними мовами набуває все більшого значення. Інтерес до вивчення мов традиційно великий, бо перефразовуючи відомий вислів, можна сміливо сказати, що той, хто володіє мовами, володіє світом.


 Одним із важливих умов вивчення іноземної мови є читання книг. Це не лише збільшує словниковий запас, а й покращує граматику та правопис, не кажучи вже про суттєвий вплив на якість читання і розмовних навичок.
Запрошуємо читачів переглянути книжкову виставку і детальніше ознайомитися з представленою на ній літературою.


 Кращий сучасний німецький письменник Еріх Марія Ремарк. Романтика, безвихідь і велика кількість філософських думок, змушують часом багато чого переосмислити в житті - все це переплетено в творах автора. Найвідоміша його робота - «Три товариші». Шанувальники творчості Ремарка радять починати знайомство з письменником саме з цього твору. «На західному фронті без змін», «Тріумфальна арка» і багато інших його романи теж чудові.
 Вольфганг Гете. Мабуть, найвідоміший німецький письменник. Трагедія «Фауст» давно і міцно розташувалася серед кращих творів усього світу. «Страждання юного Вертера» - менш відома, хоча не менш талановита його робота. Герман Гессе. Його називають одним з найбільш гармонійних романістів 20 сторіччя. «Степовий вовк» став культовим твором серед молоді не тільки Німеччини, але й країн усього світу. Поряд з «Грою в бісер», цей роман показує людські страждання, біди і помилки простої людини.
 Томас Манн. Володів неймовірною здатністю бачити життя і достовірно відображати її на папері. «Чарівна гора», «Будденброки», «Смерть у Венеції» - монументальні твори, які увійшли в золотий фонд світової літератури. Ліон Фейхтвангер. Якщо перераховані вище німецькі письменники розповідають нам вигадані історії (хоча, звичайно, досить реалістично), то Фейхтвангер - майстер в жанрі історичного роману. Варто ознайомитися з його книгами «Лже-Нерон» і «Іспанська балада».
  Ернст Гофман. Ім'я цього автора у будь-якого книголюба відразу асоціюється з казками. Однак ці фантастичні історії навряд чи можна назвати дитячою літературою - навіть багато дорослих і досвідчені читачі насилу розуміють зміст, закладений в них. «Життєві погляди кота Мурра», наприклад, або «Золотий горщик» відразу дадуть вам зрозуміти, ваш це автор чи ні.
  Всі читали або слухали в дитинстві казки братів Грімм. Якоб і Вільгельм Грімм - відомі всім з дитинства німецькі письменники. Крім того, що вони писали казки, вони ще були лінгвістами та дослідниками своєї національної культури. Крім того, брати вважаються засновниками наукової германістики та німецької філології. Народилися вони з різницею в один рік: Якоб - в 1785 році, а Вільгельм - в 1786-м. Якоб пережив брата на чотири роки. Казки Братів Грімм улюблені дітьми всіх народів. Багато, що називається, росли на їх «Бременських музикантів», «Білосніжку» і «Червону шапочку».

Немає коментарів:

Дописати коментар