суботу, 28 січня 2017 р.

Стогнали Крути і молився вітер, цілуючи скривавлені сліди


Слава, слава Україні і її народу,
Що своїм життям безцінним захищав свободу,
Що довідну самостійність розумом відстояв,
Тричі слава Україні і її героям.
   29 січня річниця бою під Крутами – подія, яка набула для українського народу символічного значення. Крути стали легендою, символом героїзму та жертовності молодого покоління в боротьбі за незалежну Україну.
  Довгий час наш український народ страждав у ярмі неволі, довгі роки боровся за свою незалежність проти монголо-татар, поляків, російських військ. Наша історія не перестає кровоточити, як рани тих трьохсот юнаків, які в січні 1918 року піднялися на захист незалежної Української держави, протиставивши до зубів озброєним московсько-більшовицьким військам свої гарячі серця, як рани наших українських солдатів, які сьогодні (в 2014-2017 роках) змушені боронити волю рідної держави від російських військ і терористів.
 99 років відділяють нас від подій 29 січня 1918 року. Та вони живуть в душі українського народу, ятрять його серце, надихають наших сучасних воїнів на славні подвиги на честь Батьківщини.


 До Дня пам’яті героїв Крут в нашій бібліотеці відбулася година історичної пам’яті: «Стогнали Крути і молився вітер, цілуючи скривавлені сліди». Лейтмотивом заходу було проведення паралелі між подвигом героїв Крут та героями АТО. Сьогодні, коли вирішується доля України, молодь, як і колись, у далекому 1918-му, перебуває в перших рядах боротьби, і не випадково, що боротьба ця проходить саме на Сході України. У цій борні нас надихають слова великого Кобзаря: «Борітеся – поборете, вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!».


  Наприкінці зустрічі учасник заходу Владислав Михайленко, який прочитав книгу «Крути»  зауважив: «Пам’ять про героїв, які загинули буде прикладом, як потрібно любити свою Батьківщину. Ніколи Україна не забуде, цих юних душ нескорений політ».


 Україна пишається молодими Героями. Пам’ять про них, як і та велична слава, за яку вони боролися – невмируща. Вічна їм слава.

Немає коментарів:

Дописати коментар