вівторок, 17 січня 2017 р.

Бережи тварину та пташину – І на землі тоді настане рай


Треба завжди пам’ятати
І дорослим, і малятам,
Що нема таких тварин,
І нема таких рослин
Поблизу і навкруги,
Влітку, взимку й іншої пори,
Непотрібних зовсім нам!
Всі рослини і тварини
Вкрай потрібні для людини!
    11 січня - Міжнародний день заповідників і національних парків. Вперше День заповідників і національних парків світ почав відзначати у 1997 році за ініціативою Центру охорони дикої природи і Всесвітнього фонду дикої природи.
 Перший заповідник на території сучасної України створено у 1886 році українським природознавцем Володимиром Дідушицьким. Це, до речі, був і перший заповідник у Європі, який являв собою природний резерват площею 22,4 га поблизу с. Пеняки (нині Бродівський р-н Львівської обл.) та отримав назву "Пам'ятка Пеняцька"
  У 1992 р. в незалежній Україні вперше сформовано чiтку правову базу заповiдання у виглядi Закону України «Про природно-заповiдний фонд України» (1992 р.), який визначає правові основи організації, охорони, ефективного використання природно-заповідного фонду України, відтворення його природних комплексів та об'єктів. Так, природно-заповідний фонд України, згідно з текстом Закону, становлять ділянки суші і водного простору, природні комплекси та об'єкти яких мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність і виділені з метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу та забезпечення фонового моніторингу навколишнього природного середовища.
 У зв'язку з цим законодавством України природно-заповідний фонд охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення і використання. Україна розглядає цей фонд як складову частину світової системи природних територій та об'єктів, що перебувають під особливою охороною.
  Природно-заповідний фонд Полтавської області налічує 384 території та об'єкти загальною площею 142426,8715 га, що становить 4,95% від загальної площі області.
  З них 46 заказників, у тому числі 11 державного значення; 92 пам'ятки природи, серед яких - 1 державного значення; Устимівський дендропарк; 20 парків - пам'яток садово-паркового мистецтва, з них 4 - державного значення; 10 заповідних урочищ.
   Цього дня в бібліотеці булла проведена бесіда: «Бережи тварину та пташину – і на землі тоді настане рай», де бібліотекар наголошувала, допомагайте птахам, не дайте їм згинути від голоду та холоду. А пернаті, у свою чергу допоможуть нам очистити сади від шкідників. Природа – книга, кожна сторінка якої повна змісту. Тяжко пташкам доводиться в холодну пору. Під час зимових канікул Коля Білан і Андрій Холод , ідучи до бібліотеки, брали і корм для птахів.


   Наші «менші брати»  в цей час чекають на нашу допомогу. Їм все важче і важче пережити скорочений світловий день і за цей час знайти та засвоїти їжу. Тому кожного дня ми слідкуємо, щоб годівнички не були порожніми та підсипаємо в них корм.

Немає коментарів:

Дописати коментар