пʼятницю, 21 квітня 2017 р.

"Зустрічаємось з книжками - прикрашаємось думками"


Полюбіть книжки, малята!
Будуть всі вас поважати.
Виростайте не ліниві,
І розумні, і сміливі. 
Книга мудру дасть пораду,
Книга розуму навчить,
І ніколи вам не зрадить. 
Діти, з книгою дружіть!  
  У квітні 1995 р. Генеральна конференція ЮНЕСКО заснувала Всесвітній день книги і авторського права, який щорічно відзначається з 1996 року. Це данина поваги до книг та авторів. Головна мета свята - привернути увагу державних органів і читачів до книг як джерела отримання знань, мати доступ до духовних і матеріальних цінностей, розуміння краси і творчих досягнень людини. Адже книги - це вікно у світ культурного розмаїття, це міст, що з'єднує різні цивілізації у часі й просторі. 
   ЮНЕСКО обрала цю дату з огляду на її символічність для світової літератури. Причиною вибору саме цієї дати послужило те, що багато відомих письменників народились або померли 23 квітня. Наприклад, М. Сервантес, В. Шекспір, Л. Вега, М. Дрюон, М. Валеджо, В.Набоков… Сьогодні Всесвітній день книги святкують у 190 країнах світу.
   Символічно день 23 квітня також був обраний завдяки традиції святкування Дня книги у Каталонії, де у День Святого Георга дарували троянду за кожну куплену книжку. Цього дня також прийнято було дарувати книгу близьким людям, тим, кого любиш.
  Цього дня проводяться зустрічі з авторами, читання уривків із улюблених книг, різноманітні конкурси, акції на захист книги, фестивалі читання.  Відзначали цей день і в нашій бібліотеці, провівши інформ-мікс: «Зустрічаємось з книжками - прикрашаємось думками». Бібліотекар Т. Вус провела захоплюючу мандрівку книгами, ознайомила першокласників з правилами користування книгою та бібліотекою.


  З учнями третього класу була проведена цікава вікторина: «Телеграма від казкового героя».


 В усьому світі цього дня купують, дарують, читають книжки. До речі, на батьківщині Сервантеса цю дату святкують конкурсом - безперервним читанням «Дон Кіхота». Читці змінюють один одного протягом 48 годин.
 Книга на сучасному етапі розвитку цивілізації залишається одним із найефективніших інструментів передачі інформації з усіх сфер людської діяльності. Писемність завжди була головним чинником у культурі кожного народу, відігравала провідну роль у його духовному розвитку, тісно поєднувала покоління. Книги покликані служити людям, а краса і мудрість, відтворена у друкованих рядках, неодмінно має стати на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю, врятувати наш неповторний світ. Цього дня в бібліотеці було проведено аукціон загадок. Я, як бібліотекар сподіваюся, що з юних відвідувачів виростуть справжні любителі книги. Цього дня в книгозбірні був проведений фоторепортаж.





  Щиро вітаємо всіх шанувальників книги, усіх тих, хто шанує й розвиває друковане слово, із Всесвітнім днем книги і авторського права!
   Книги вдома, книги в Мережі, книги в бібліотеці. Різноманітність сюжетів, жанрів, форматів.
Чим знань більше, тим більше ви готові протистояти будь-яким перешкодам.


Ти,кохана книжко, учиш нас, навчаєш,
Про усякі дивні речі нам оповідаєш!
...Тож гукнімо, діти: «Нашій книжці – слава!
В ній наука і розвага, втіха і забава!»

Читайте! Читайте! Читайте!
Читайте не поспішаючи, щоб не втратити
жодної краплі змісту книги.
Читайте! Нехай не буде жодного дня,
коли б ви не прочитали хоча б однієї
сторінки з нової книги!
К. Паустовський

Немає коментарів:

Дописати коментар