вівторок, 18 квітня 2017 р.

Воскресни, писанко!

 
І знову все на повні груди
Дихнуло, збуджене життям.
І кожне серце чує чудо,
І світ увесь неначе храм.
Горять свічки, блищать ікони,
Земля в молитві до небес.
Христос воскрес! - лунають дзвони.
І спів: Воістину воскрес!
  Щороку у Світлий понеділок, в районному будинку культури міста Карлівка, що на Полтавщині, відбувається фестиваль народної творчості в рамках обласного свята «Воскресни, писанко!». У рамках його проведення відбувається цілий великодній фестиваль-вернісаж народної творчості. На Свято писанки у Карлівку в другий день по святій Пасці - 17 квітня з’їхалося дуже багато гостей. Це чудове виставкове й концертне дійство відбулося тут уже 14 раз - стало щорічним, традиційним. Три поверхи місцевого районного будинку культури вщерть заповнені витворами майстрів народних ремесел краю.
  Свято відкрила зав. відділом культури Карлівської районної держадміністрації Тетяна Обифіст.


   До слова ведуча запросила гостей свята.


 У виставці писанок, створених за традиціями Карлівщини, беруть участь представники творчих майстерень з різних куточків України. Відразу видно, скільки душі, любові і тепла вклали майстрині у створення такої неймовірної краси. Завдяки багатій фантазії образи поєднують всіх нас з природою, навертають до глибин народного мистецтва і народної мудрості. Започаткував писанкарський розпис на Карлівщині І.О. Ніколаєвський.


Писанка - це неповторне багатство.
Його треба берегти, як безцінний скарб.
Нам слід пишатися ним перед усім світом.
О. Довженко



   Кожен гість фестивалю зміг реалізувати свій прихований творчий потенціал, виразив свої бажання, емоції, настрій, відобразивши це на писанках, виробах з глини на гончарному крузі, магічних оберегах - ляльках-мотанках, створених власними руками в ході проведення майстер-класів в великодній арт-майстерні, а також помилуватися витворами народного мистецтва, підживитися позитивною енергетикою виробів сакрального мистецтва.


   Окрім того, бажаючі змогли не тільки помилуватися, а й спробувати на смак та визначити найсмачнішу та оцінити найоригінальніше оздоблення паски, завітавши на виставку «Паска традиційна та сучасна», де участь прийняла і Варварівська сільська рада.
Великодню композицію Варварівської сільської ради представляли зав. бібліотекою Таміла Вус і Ігор Полежаєв.
  Писанки, вишиті серветки і рушники, курчата і зайчики з різноманітного матеріалу, паска з любов’ю виготовлені жителями нашого села, які сподіваються не лише на великодню радість, а й на те, що з воскресінням  Христа воскресне й багатостраждальна Україна, настане довгоочікуваний мир на нашій землі.


   На святі були представлені експонати Варварівського народного історичного музею(Директор Віра Бегмат).


  Виставка картин директора будинку культури Наталії Полежаєвої порадувала не одного відвідувача.


  Бажаючих заглянути в майбутнє запрошували до Дерева передбачень, а пройшовши під Аркою бажань, ви, можливо, зможете реалізувати все задумане…


 Пісенне обрамлення свята створять виступи місцевих самодіяльних колективів, серед яких і ансамбль «Варварочка».

Немає коментарів:

Дописати коментар