суботу, 12 березня 2016 р.

Літературно-віртуальний колаж «Жінки в житті Т. Г. Шевченка»


Як небесна блакить немислима без сонця, так і великий світ без жінки...

  Тарас Шевченко!... Це ім’я дорогоцінною перлиною виблискує у золотій скарбниці світової культури. Немає у світовій літературі іншого поета, який би так ніжно, з любов’ю оспівав у своїй творчості жінку-матір усієї Землі, берегиню, продовжувачку роду... Передусім він цінував у жінці духовну красу, обожнював материнство, уславлював вірність і щирість.
  Доля жінки у творчості Шевченка – це доля його матері, котру передчасно «у могилу нужда положила», трагічна доля найбільшого його кохання – Оксани Коваленко.
  Жінки і неймовірно світлі почуття до них відіграли доволі значну роль у житті і творчості Шевченка. Історія зберегла ім’я жінок, які полонили серце Тараса.
Серце моє! Серце моє!
Тяжко тобі битись
Одинокому. З ким жити,
З ким світе лукавий,
Скажи мені... Нащо мені
Тая слава... слава.
  У поетичних рядках, що з’являються в поезіях Великого Кобзаря протягом усього життя, відчуваємо радість кохання і крах надій, невимовний душевний біль. Любовні поезії сумні, а подекуди й трагічні, як і його доля.
«Не весело на світі жить
Коли нема кого любить...»
Т.Г. Шевченко
  Прикро, але справжня народна слава і жіноча любов прийшли до Тараса Шевченка вже після його смерті.

«Портрет жінки в живописній творчості Т. Г. Шевченка»

«Малярство – це німа поезія, а поезія – промовисте малярство».
Леонардо да Вінчі
  Тарас Григорович Шевченко – геніальний поет, мислитель, один з найвидатніших майстрів українського живопису та графіки. Своєю майстерністю він не поступався перед багатьма художниками свого часу. Живописна спадщина майстра сягає близько 1 200 робіт.
Він опанував техніку олійного живопису, малюнок італійським олівцем і крейдою на кольоровому папері, техніку офорта. Тарас Григорович став справжнім майстром портретного живопису, його портрети відрізняються винятковою завершеністю, досягає психологічної виразності та лаконізму в засобах виразу.
  Створив галерею глибоко психологічних портретів за допомогою темпераментного, дуже багатого за характером і разом з тим винятково економного штриха офортної голки ставить Шевченка в ряд найвидатніших сучасних йому майстрів портретного жанру. Майстерно вимальовується жіночий портрет.


  Для багатьох поколінь українців талант та творчість Т.Г.Шевченка – невичерпні. Вшановуючи пам'ять поета, ми знову і знову говоримо про його невмирущу славу, а він своїми творами промовляє до нас.

Немає коментарів:

Дописати коментар