суботу, 12 березня 2016 р.

Масляна іде - млинці та мед несе!


  7 березня розпочинається Масляна – одне з найулюбленіших свят українців, яке цього року триватиме до 13 березня. Протягом тижня її відзначають народними гуляннями та смачними млинцями. А ще Масляна – це свято зустрічі весни.
  Напередодні цього дня у бібліотеці можна було відчути аромати духм'яного трав'яного чаю, запашного меду та домашніх млинців. Бо саме на початку тижня до бібліотеки, як і до домівки кожного українця, завітала Масляна.
  На порозі відвідувачів гостинно зустрічала бібліогосподиня, запрошуючи розпочати святкування Масляного тижня нетрадиційно - у бібліотеці.
  Біля перегляду літератури, що експонувався в бібліотеці, користувачі знайомилися з літературою по народознавству та матеріалами про традиції святкування Масляного тижня на Україні.
  Бібліотекар Таміла Вус привітно пригощала гостей рум'янобокими млинцями. А до млинців сметана, варення з малини, мед. По - домашньому гордо на столі виблискував самовар, в горнятках не встигав охолоняти запашний чай.





Народні звичаї та обряди


  Масляна має дуже багаті традиції святкування. Так, у давнину найпоширенішими забавами, що влаштовувалися в ці дні, вважалися кулачні бої, поїдання млинців на час, лазіння на стовп за призом, купання в ополонках, спалювання опудала. Наші предки вважали, що ті люди, які не веселяться на Масляницю, рік живуть бідно і не буде в їхньому домі веселощів.
  Головна традиція і головне частування свята – готувати та їсти млинці з різними начинками – збереглася! Господині готують їх у великих кількостях, аби не тільки домашніх нагодувати, а й почастувати численних гостей. Основна страва українців на Масляну це вареники з сиром і сметаною, які годилося варити щодня, а також гречані млинці, смажені на маслі або на смальці.
Існує чимало різних правил, яких слід дотримуватися під час Масляного тижня.
  Так, ще до приходу Масляної бажано позбутися старих, поламаних і непотрібних речей у будинку. Найкраще їх спалити, аби в дім прийшов достаток, а старі проблеми залишилися у старому році.
  На Масляну в жодному разі не можна їсти м’ясне. Дозволено вживати молочні продукти і рибу.



Немає коментарів:

Дописати коментар