суботу, 12 березня 2016 р.

Як у Варварівці Масляну зустрічали


  Напередодні світлого жіночого дня у першу неділю березня Варварівська сільська громада дружно зібралася на широке і багате свято Масляну. «Сюди, сюди, збирайся люд на проводи зими, на Масляну чекаємо вас тут!» -такими словами завзятих закликальників та запальною піснею у виконанні жіночого ансамблю під керівництвом новопризначеного художнього керівника Юрія Валаха і розпочалося святкове театралізоване дійство. В одинадцять годин площа біля будинку культури швидко заповнилася гомінким святково вдягненим людом, дзвінкоголосими піснями та пахощами традиційних до цього дня делікатесів, що доносилися від розташованих тут же неподалік торгівельних павільйонів місцевого підприємства «Орач».


  З привітальним словом та щирими теплими побажаннями до присутніх звернулися голова РДА Сергій Костенко, сільський голова Олександр Родик та депутат районної ради, генеральний директор ПСП «Орач» Олег Бегмат.
  Приємно, що такі народні свята, що збирають разом всю сільську родину, завжди проводяться за підтримки і активного сприяння як сільського голови, так і завдяки щедрій спонсорській допомозі депутата районної ради Олега Бегмата. Вишукані частування, цікаві призи для веселих конкурсів та змагань, смачні солодощі для найменшеньких учасників художньої самодіяльності, яскраві сценічні костюми-про все це потурбувався керівник місцевого ПСП «Орач»!




  І от свято у розпалі! Один за одним змінюються на імпровізованій святково прикрашеній сцені персонажі веселого святкового дійства:спершу з сільським людом урочисто прощається Зима (Сидорук Марина) з Морозом. Згідно традиції свята козаки підпалюють чучало зими і закликають весну-чарівницю. А ось вже гурт дітлахів в яскравих хустках та національних костюмах іде в хоровод з Весною (Хміль Ірина) та величає Масляну (Тетяна Кукура) щедру і багату.



  Справжньою родзинкою свята звичайно ж був новостворений вокально-хоровий колектив «Варварочка», який порадував присутніх дотепними та веселими народними піснями, іскрометним гумором. Додавали людям святкового настрою і талановиті солісти:Сергій Совин, Роман Тарасенко, Світлана Приз, Ірина Попела, Алла Гонтар. Виставкою своїх малярських робіт порадували діти-гуртківці сільського будинку культури та юний художник Владислав Долженко. Взагалі у концертній програмі було задіяно близько сорока учасників художньої самодіяльності.


  Цікавими та доречними були і спортивні конкурси, які проводив Олександр Замула. Гості свята розважалися на славу: прощаючись з зимою кидали валянки на дальність, стрибали в мішках, танцювали запальні танці, приймали участь у дотепних та веселих конкурсах.



  Близько чотирьох годин тривало гучне свято і вже аж під вечір задоволені та приємно відпочивши, люди розходились по домівках.



  На жаль, свята скоро закінчуються. Та посеред клопітких весняних сільських буднів гості,що були на святі не раз ще згадають і кумедну ряжену Ганьку з барабаном, образ якої талановито зобразив Юрій Возний і веселі танці і смачні та ексклюзивні саме Варварівські вареники та млинці.


Директор Варварівського сільського будинку культури

Наталія Полежаєва

Немає коментарів:

Дописати коментар