неділю, 26 квітня 2015 р.

Нехай Чорнобиля біда – остання буде на планеті

26 КВІТНЯ – ДЕНЬ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ.  МІЖНАРОДНІЙ ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ РАДІАЦІЙНИХ АВАРІЙ І КАТАСТРОФ


Де була калина,
Там нап`ята буда...
На верху могили
Чорнобилю груда...
 Тетяна Чорновіл

  Чорнобильська атомна електростанція є символом наймасштабнішої техногенної катастрофи в історії людства. Трагедія, спричинена вибухом на її четвертому енергоблоці, не має аналогів за обсягами забруднення природного середовища, негативного впливу на здоров’я та психіку людей, їхній побуті соціально-економічні умови життя.
  Смертельні промені радіації виявилися безсилими перед героїзмом і самовідданістю тих чоловіків і жінок, які зійшлися в нерівному бою з ядерною стихією в Чорнобилі. Їхній подвиг назавжди увійшов до літопису мужності й патріотизму українського народу.
  Минає 29 років від аварії ЧАЕС, але говорити про якесь хоча б поверхневе загоєння завданої страшною цивілізаційною трагедією і довкіллю, і людям рано не доводиться.
  День Чорнобильської трагедії завжди об’єднуватиме покоління та народи одним спогадом, однією печаллю,  однією надією.
Хай стане мир міцнішим у стократ,
Хай над землею чисте небо буде,
Чорнобиль – попередження, набат,
Його уроків людство не забуде!
  В бібліотеці спільно з працівниками будинку культури була проведена година застереження «Нехай Чорнобиля біда – остання буде на планеті».


  На заході виступив ліквідатор на ЧАЕС -  Ляпота Леонід Анатолійович. Очевидець трагедії розповів багато фактів про найбільшу техногенну катастрофу та про потенційну небезпеку радіації  для усього живого.
     

  Директор будинку культури розповіла присутнім про катастрофу, яка призвела до радіоактивного випромінення величезної кількості людей, забруднення навколишнього середовища.



  Бібліотекар назвала юним користувачам всіх односельців – ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, за що їм найщиріші слова вдячності та доземний уклін за високу громадську позицію, сміливість та відвагу. Схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, чиї життя обірвав смертоносний атом. Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.


  Нехай Чорнобильські дзвони озвуться в наших душах жалем, милосердям та співчуттям. Будемо пам'ятати Чорнобиль, зробимо все для того, щоб на долю людства більше не випало таких жахливих катастроф. Робімо все, щоб Чорнобильська трагедія нагадувала про себе лише творами літератури і мистецтва.

Немає коментарів:

Дописати коментар