четвер, 23 жовтня 2014 р.

Веселкою сплелися кольори


    Серед варварівських вишивальниць, вирізняються роботи Лідії Павлівни Зінченко. Саме цій непересічній особистості притаманні висока культура творчості, уміле використання і поєднання в своїх витворах традиційних елементів.
  У рубриці: «Бібліотека і творчість» на блозі Варварівської бібліотеки ми познайомимо вас з її роботами.
  Лідія Павлівна захоплюється вишивкою рушників, подушок, серветок, ікон, картин. Доробок її робіт найбільший серед вишивальниць села, а ще багато робіт подаровано на згадку односельцям, родичам.
    Лідія Павлівна щиро ділиться узорами з подругами.


   Ця миловидна, завжди усміхнена з гумором жінка, сама випромінює позитив. На її рушники стають молодята на весіллі, зустрічають із хлібом-сіллю дорогих гостей, проводжають випускників із школи. Вишиті майстринею рушники вражають гармонійним поєднанням кольорів. Плетево узору рушників досить емоційне і життєрадісне, стимулює до творчості, відродження, краси.
  Створюючи образи святих виконані на полотні голкою, та гама кольорів – передає той надзвичайний стан душі, у якому перебувала рукодільниця. Мовою нитки-чарівниці майстриня передає високе почуття материнської любові. З трепетною любовю Лідія Павлівна вишивала рушничок, картинку, серветку і для онука Саші.
  А ще оселю прикрашають подушки, які вистроїлись ніби на параді – великі і малі, на диван і на ліжко. Здебільшого на чорному фоні, вишиті яскравими нитками орнаменти, вражають оригінальністю, майстерністю і жіночністю.
   Вишивати по-справжньому,  вважає Лідія Павлівна, досить не просто. Потрібно бути художницею, вміти відчувати найтонші відтінки, кольори. Один штрих, один стібок голки - і вже – співає, звучить, оживає узор у  руках майстрині.


 Сьогодні в бібліотеці біля виставки своїх картин, Лідія Павлівна  поділилася своїми планами. Вишиває рушник, який замовив їй чоловік – Микола Васильович. І подивимось чи ляжуть на полотно ті узори хризантем, троянд, лілій, бузку, які так дбайливо плекає господар. Микола Васильович користується інтернетом, читає науково-популярні книги і журнали. Любить впроваджувати все нове і любить скрізь порядок.



  Так невтомна праця, любов до життя, своєї родини, народної творчості супроводжують сімю Зінченко.

     

Немає коментарів:

Дописати коментар