суботу, 4 жовтня 2014 р.

Бібліотека  -  скарбниця мудрості



Вітаємо колег, користувачів та читачів нашого блогу
з Всеукраїнським днем бібліотек!
  30 вересня в Україні традиційно відзначається Всеукраїнський день бібліотек. Ця свято всіх громадян, рівних у праві користуватися бібліотеками, їх ресурсами та послугами.
   Директор Карлівської ЦБС З.Н. Бондаренко на сторінках газети Життя і слово вітаючи зазначила: «У цей день ми відзначаємо високу місію бібліотеки і бібліотекаря. Переконана, що наша бібліотечна нива й надалі колоситиметься добрими зернами людської мудрості, щедро засіяними у стінах бібліотек, де зростатимуть нові покоління мудрих і допитливих шанувальників книги».
   «Без пристрасті до книжки людині недоступні культура сучасного світу, інтелектуальне й емоційне вдосконалення», – так стверджував великий письменник і педагог Василь Сухомлинський. Які актуальні слова в наш час.
В цьому році Українська бібліотечна асоціація розпочала проект під назвою: «Читай! Формат не має значення!» І ось, саме 30 вересня у Всеукраїнський день бібліотек, по всій Україні пройшла акція в межах цього проекту, яка присвячена 200 – річчю від дня народження Т.Г. Шевченка. Варварівська бібліотека також долучилася до цієї акції.
 Сьогодні бібліотекою був організований профлеш: «Під українським небокраєм книгу люблять і читають! Читаємо всі! Читаємо разом з нами!». Ціль його проведення – ще раз привернути увагу до книги в любому форматі: стара добра паперова книга, яка щедро може запропонувати наша бібліотека, а також : інтернет, – через планшет, телефон і т.д.



Ми обєднаємо Україну Тарасовим словом


     Магія Шевченкового слова є могутньою, глибинною та надзвичайно актуальною в наш час. Шануючи Кобзаря вклоняємося до землі за його безсмертне слово, за леліяння рідної мови, за віру, за надію. Сьогодні всі читали твори Т.Г. Шевченка.

 



 



   А ще сьогодні бібліотекар провела бліц-опитування: «Коли був написаний «Заповіт» Т.Шевченка? Скільки тоді було років Кобзареві?» І багато  людей уважають, що цю всесвітньо відому поезію Великий Кобзар створив на схилі літ. А про те, безсмертні рядки «Заповіту» зявились на 32 році його життя. І сьогодні ми вирішили висвітлити написання світового шедевру на блозі нашої бібліотеки. Тому, що сьогодні немає країни, де б освічені люди не знали «Заповіту» нашого Великого Кобзаря, його перекладено пятдесятьма мовами, покладено на музику. Він став справжнім народним віршем.
Безсмертні рядки «Заповіту»
     Т.Г. Шевченко в грудні 1845 року вирушив з Києва на Полтавщину. У Полтаві було холодно, однак  Тарас, навіть не відпочивши після довгої дороги, поквапився з альбомами для малювання до Шведської могили, яку він хотів змалювати для серії картин «Мальовнича Україна». За малюванням і побачив поета поміщик-ліберал Степан Самойлов, із котрим Тарас здавна приятелював. Той був власником маєтку в селі Вюнище, Переяславського повіту, Полтавської губернії.
    Сімя Самойлових радо привітала поета, а на ранок Тарас відчув нежить, то застудився в дорозі. Місцевий фельдшер визначив запалення легенів.  Хворого поета доправили в Переяслав до лікаря Андрія Козачковського, доброго знайомого як  Самойлових так і самого Тараса.
      Оглянувши хворого Козачковский дав ліки й повів до кімнати, де Тарас мав залишитись на лікування. Але сон не приходив до Тараса. Йому було дуже погано цієї ночі. Він засвітив свічку й подумав чи не кінець це йому і що він залишить на спомин  про себе людям? Яке буде останнє його слово?
   Перо потонуло в паламарі, а потім спинилося над чистим аркушем. Недужа рука повільно вивела перший рядок «Заповіту»: «Як умру, то поховайте… Його блискучі очі замислилися, і поет внутрішнім зором уже охоплював усю Україну…Висока Дніпрова круча. А за нею степ, степ.А ген там стоїть могила, де вічним сном сплять козаки, що боронили волю…Рука подає рядок за рядком:
Мене на могилі

Серед степу широкого
На Вкраїні милій.

Клекоче,стугонить могутній Дніпро-Славутич,
як людський гнів, що кличе до бою з кривдою.
Поховайте та вставайте,
Кайдани порвіте
І вражою злою кровю
Волю окропіте.
Як хотілось Тарасові тієї миті бути з своїм народом. Та сили відчував було обмаль. Тому на папір лягли рядки:
І мене в сімї великій,
В сімї  вольній, новій,
Не забудьте помянути
Тихим, добрим словом.
Подумавши, виправив останній рядок:
Незлим тихим словом.
     Легше стало на душі… Налиті втомою руки опустилися. Так і задрімав, на стіл схилившись.
    Уранці зайшов лікар Козачковський і не будячи поета, першим прочитав «Заповіт» і вирішив – якнайшвидше вирвати Тараса з лабетів хвороби.



   Шануйте, бережіть, любіть  книги! І тоді  весь розум, мудрість і людська доброта переходитимуть до вас через книги. «Читайте! Нехай у вашому житті не буде жодного дня, коли б не прочитали хоча б сторінки з книги». 

Немає коментарів:

Дописати коментар