середу, 27 січня 2016 р.

Вишивка - це щоразу молитва


Веселкою сплелися кольори
На рушнику твоєму, наче доля.
На нім - тобою  прожиті роки,
Усі достоту, з радощами й болем.
Усе на нім: вечірняя зоря,
І росами умите раннє сонце,
На нім і сльози, й посмішка твоя,
Хатинка рідна і твоє віконце

  Славиться варварівська земля руками працьовитими, а ще  талановитими людьми. Наше село й надалі вабить до себе, наче магніт, додаючи своїм жителям сили й натхнення на життя, наповнюючи душу любов’ю.
  Серед них і довгожителька, яка прожила велике життя Кісіль (Терещенко) Ольга Олександрівна, яка народилася 5 липня 1918 року в селі Демки Черкаської області і вже давно проживає в нашому селі разом з донькою Дубиною Світланою Андріївною. Ольга Олександрівна пережила голодомори, війну, залишилась вдовою. Приймала участь у відбудові країни. Тяжко працювала в колгоспі, співала в церковному хорі. Вона прожила нелегке життя, проте не втратила оптимізму і вогнику в очах. Залюбки розповідає безліч цікавих історій, а ще незважаючи на свій поважний вік, пам’ятає вірші, пісні, цікавиться життям країни. Все життя Ольга Олександрівна  любила читати книги, періодичні видання, тому і вся її родина найактивніші користувачі бібліотеки.

  Але мені хочеться розповісти про Ольгу Олександрівну, як про найстаршу майстриню, найдосвідченішу вишивальницю села. Зараз вона вже не вишиває. Але її художні роботи знаходяться у Варварівському народному історичному музеї, в багатьох церквах і монастирях України. Роботи вишиті «ташанською лиштвою».




  З деякими витворами рукоділля наші користувачі ознайомляться на виставці творчих робіт: «Вишивка – це щоразу молитва» Ольги Олександрівни Кісіль в бібліотеці.



  Вишивані рушники, сорочки, одіж, різноманітні речі, як повсякденного вжитку, так і святкові, предмети релігійного культу – майже всього торкнулися руки вишивальниці. У такий начебто нехитрий спосіб творилася краса і затишок в оселі: тіло оберігалося від «злого ока» вишивкою на вбранні, обійстя було захищеним вишитими орнаментами,насиченими глибоким символічним змістом.


  За багато років рукодільницею створено безліч робіт, бо це улюблена  справа у вільний від важкої праці час. А ще – вночі біля лампи на її полотнах,  ніби відбивалися все розмаїття природи України та її мрії про майбутнє.
  Не даром Ольга Олександрівна говорить «Вишивка – це щоразу молитва». 

Немає коментарів:

Дописати коментар