понеділок, 18 січня 2016 р.

Письменник життя і боротьби

(140 років з дня народження Джека Лондона)



“Хто з дитячих літ усвідомив, що праця – це закон життя, той завжди готовий на великі справи й у свій день знайде силу, і волю, щоб їх здійснити.”
Жуль Верн
  12 січня виповнилося 140 років з дня народження Джека Лондона (1876-1916). В бібліотеці був проведений літературний репортаж: «Письменник життя і боротьби».


  Його життя було таким же іскрометним та захоплюючим, як і його книги. У ньому вистачало й драматизму, й трагічності, хоча зовні воно й видавалося еталоном «американського успіху»…
  Дитинство Джона Гриффіта Лондона (таке справжнє імя письменника) минуло у Сан-Франциско, місті, яке стрімко росло після «золотої лихоманки». Коли Джекові минуло вісім років, в нього виявилася справжня пристрасть до читання. Він  жадібно поглинав книги, і це було не просто приємне проведення часу, а цілеспрямоване накопичення знання. Цій звичці він залишався вірним протягом усього життя.
  Родина Джека була бідною. Тому хлопчик змушений був рано пізнати ціну заробітків: школярем продавав газети, у чотирнадцятирічному віці  пішов на консервну фабрику робітником. Був «устричним піратом»: попри заборону ловив устриць у бухті Сан-Франциско. 1893 року найнявся матросом на промислову шхуну, що відправлялася на ловлю котиків до берегів Японії. Перше плавання дало Лондону багато яскравих  вражень, які лягли  потім в основу багатьох його морських оповідань і романів.
  Подальше життя талановитого юнака спрямоване на опанування тяжкої письменницької діяльності, вироблення особистого стилю.
  В основі захопливих книжок Джека Лондона – реально прожите бунтівне життя. Із книжок письменника можна дізнатися багато цікавого про далекі країни, розвіяти багато міфів, зрозуміти, «звідки пішла країна Америка»...
  Джек Лондон – один із засновників анімалістичної традиції не тільки в американській, але й у світовій літературі.
  Наприкінці життя Лондон тяжко хворіє і для полегшення стану приймає морфій, кожного разу збільшуючи дозу. В ніч на 22 листопада 1916 року письменника знайшли мертвим у його кабінеті. Пригоди скінчилися… Але інтерес до творчого доробку Джека Лондона дуже великий і понині.
  До року англійської мови в Україні бібліотека розпочала цикл голосних читань творів англомовних письменників. Хорошою нагодою для відкриття читань стала ювілейна дата Джека Лондона. Цього разу читали уривок з повісті "Біле ікло". 
  Результатом даного заходу стало те, що наші користувачі ще більше зацікавилися творчістю письменника та взяли у бібліотеці його книги.
  «Життя досягає своїх вершин в ті хвилини, коли всі його сили спрямовуються на здійснення поставленої перед ним мети» - так висловлювався у свій час Джек Лондон щодо втілення мрій у реальність, спрямовуючи власні слова на свою письменницьку діяльність. І головне: життя та творчість Джека Лондона – це безперервний пошук Сенсу життя.




Немає коментарів:

Дописати коментар