суботу, 23 січня 2016 р.

Україно, твоя доля, єдність, злагода і воля


ЖИВИ, УКРАЇНО!
Живи, Україно, живи для краси,
Для сили, для правди, для волі!
Шуми, Україно, як рідні ліси,
Як вітер в широкому полі.
Олександр Олесь

  22 січня – важлива дата для України. Саме цього дня, майже століття тому, наша держава возз’єднала свої тереторії завдяки незламності духу народу, його величного бажання до самобутності, незалежності.
  Це свято нагадує нам, що Україна – соборна, унітарна, неподільна, єдина! Незважаючи на ситуацію, яка хвилює сьогодні кожного з нас, ми віримо в щасливе майбутнє, в спокій та благодать! Бо ми, українці, вільні серцем, і в душі нашій живе святе почуття до рідного краю.



  В бібліотеці була оформлена тематична книжкова виставка «Україно, твоя доля, єдність, злагода і воля». Матеріали представлені на виставці акцентують увагу на історичних фактах, що передували злуці, на об’єднавчому русі, який наприкінці 1918 - початку 1919 року охопив майже всю Україну. Об'єднання УНР і ЗУНР стало моделлю цивілізованого демократичного, збирання територій в єдиній суверенній державі. Боротьба українського народу за соборність своїх земель – одна із важливих сторінок нашого минулого. Слово «соборність» включає в себе єдність і згуртованість. У ньому ми чуємо слово «собор». Собор душі є у кожного із нас. Берегти його означає слідкувати за своїми думками, діями, вчинками. Одним із головних завдань собору душі є знати і пам’ятати свою історію. Тож вивчаймо власну історію і цінуймо здобутки попередників!

Ми вірим в майбутнє твоє, Україно!
Говорять сьогодні дорослі й малі.
Бо ти в нас – найкраща, бо ти в нас єдина,
Немає такої, як ти,  на землі.
  Біля книжкової виставки була проведена історична година: «Соборна та єдина квітуча Україна», де бібліотекар наголосила, що  День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, що відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві.
  Сьогодні соборність не обмежується лише ідеєю збирання етнічних земель у рамках національної держави, а передбачає також духовне єднання всього населення країни незалежно від національності. Важливість поняття "соборності" для українського народу, віками позбавленого своєї власної державності та розірваного на частини між сусідніми країнами. Дана проблема завжди була особливо болючою і неймовірно складною.
  Соборність — це забезпечення справжнього суверенітету і незалежності народу, міцний фундамент для побудови процвітаючої демократичної національної держави. Наше завдання – зберегти і примножити державотворчий потенціал ідеї соборності як запоруки нерозривності і єдності державного організму, поступального соціально-економічного і духовно-культурного розвитку України.
  Ніби звертаючись до нас із далекого 1919 року, один із творців Акту Злуки, державний секретар ЗУНР Лонгин Цегельський, говорив про день 22 січня: «Це така дата, що її виучувати будуть напам’ять українські діти грядущих поколінь побіч таких дат, як дата Хрещення Русі, як битва над Калкою, як битва під Полтавою або зруйнування Січі». Його слова стали справді пророчими. Пам"ятаймо про незліченні жертви наших співвітчизників, покладені на вівтар соборності і державності.
Нам сестричка нині розказала,

Що колись давно (я добре знаю) —
У зимовий ранок засіяло
Сонце волі у моєму Краю.

Вийшли люди на майдан Софії,

Де колись лунала княжа слава
Хтось сказав: «Сповнились ваші мрії!
Україна вільна вже Держава!»

Хтось сказав, і всі почули люди,

З Києва аж по самі Карпати:
«Україна є, була і буде!
Вже її нікому не здолати!»

Нам сестричка розказала нині,

І сама я це вже добре знаю:
Знов прийде чарівна ця хвилина
В Українському моєму Краю.

Як тоді, зійдуться ранком люди,

Пролунають знов слова палкії,
Запанує наша воля всюди
                                                І заграє грімко дзвін Софії!                                                                 


                     

Немає коментарів:

Дописати коментар