вівторок, 30 червня 2015 р.

Є Конституція – є міцна незалежна держава


Конституція, з тобою
Ми йдемо в нове життя!
Будь великим Правом і Законом,
Щоб примножувать щасливе майбуття!

   Прийнятий 28 червня 1996 року Основний закон назавжди закарбував на своїх сторінках одвічне прагнення українського народу жити у  власній, суверенній, демократичній країні.
  Конституція - це головний оберіг державності, гарант соборності та незалежності України,  прав та свобод людини, громадянина, особистості. Саме людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю в нашій країні.
  Сьогодні українці активно обговорюють зміни до Основного Закону країни. Адже подальша демократизація суспільства неможлива без конституційної реформи. Про це неодноразово заявляв Президент України Петро Порошенко,про це днями вів мову Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, презентуючи членам Венеційської комісії законопроект про внесення змін до Конституції України.
  Україна впевнено крокує шляхом реформ, головною з яких є конституційна. Ми всі переконані, що оновлення Основного Закону допоможе нам пройти чи не найтяжче випробування за часи незалежності держави – випробування на єдність та територіальну цілісність.
  З нагоди державного свята у бібліотеці була проведена літературно-правознавча година «Є Конституція – є міцна незалежна держава».


 


  Бібліотекар розповіла про День Конституції України, про права і обовязки громадян держави. Олександр Лобарєв розповів про свої права і обов’язки. Михайленко Наташа прочитала вірш «Знай свої права».


  До уваги користувачів бібліотеки організована книжкова виставка: «Конституція України – шлях до утворення Української державності».


  До Дня Конституції у книгозбірні пройшов літературний репортаж «Полтавські гостини Пилипа Орлика» , який провела користувач бібліотеки Жила Маряна.



  Вона назвала цікаві факти про те, що Українська державність на Січі формувалася на основі звичаєвого права, яке в ті часи звалося «козацьким правом». На основі цього права  козацькі суди  поступово виробляли відповідні закони, а також норми судового та карного законодавства. Так, Ліна Костенко в першій главі свого роману у віршах «Маруся Чурай» дуже ретельно, з усіма подробицями відворює суд над Марусею. Ці подробиці свідчать  про те, що уже у XVII столітті  Україна була вельми прогресивною  країною в плані судочинства.
  У вересні 1709 року на  гетьманство було обрано Пилипа Орлика, який вважав себе продовжувачем справи Мазепи.  5 квітня 1710 року (305 років тому), увійшло в історію, як прийняття Конституції Пилипа Орлика.


Немає коментарів:

Дописати коментар