суботу, 13 червня 2015 р.

Від пластилінових робіт до іконопису. Від сільської бібліотеки до обласної

 

  Днями у Полтавській обласній бібліотеці імені І. П. Котляревського відбулося відкриття виставки художника–аматора, нашого земляка Миколи П’ятенка – «Від пластилінових робіт до іконопису».
  Об’ємні скульптури малих форм з пластиліну, пейзажні полотна, портрети – далеко не ввесь перелік представлених робіт. Ми пишаємося тим, що його роботи почали виставлятися вперше, саме у сільській бібліотеці. 
  Із пластиліну Микола П’ятенко виліпив скульптури відомих постатей – Тараса Шевченка, Лесі Українки, Миколи Гоголя, Олександра Пушкіна, Івана Котляревського та Василя Симоненка. Останній виріб присвячений 80 – річчю від дня народження поета. Усі вони мають золотистий колір та ідентичну форму з оригіналами.


  Микола Павлович – визнаний майстер на своїй малій Батьківщині. За його участю у Варварівці замінили скульптурний монумент і п'єдестал до нього на місці поховання воїнів-односельців. Він – автор меморіальної дошки Заслуженому лікареві України Леоніду Радевичу та Герою Радянського Союзу, льотчику Сергію Родинці. Виготовляти скульптури з пластиліну, як зазначали в обласній бібліотеці на відкритті виставки, – копітка справа. До того ж цей матеріал на відміну від гіпсу чи бронзи не довговічний.
  Крім виробів з пластиліну вражає живопис. Зразком такого жанру мистецтва є портрет державного діяча Гетьманщини, письменника та автора десятитомного «Щоденника», який створювався протягом п’ятдесяти років, Якова Марковича.


  Також Микола Павлович займався оформленням місцевої церкви. На виставці можна ознайомитись з частинкою такого оздоблення.


  На відкриття виставки завітали як відомі полтавські поціновувачі мистецтва, так і земляки автора. 
 Віра Олексіївна Бегмат, директор Варварівського народного історичного музею.


Полежаєва Наталія Анатолієвна, директор Варварівського будинку культури.


Федорченко Ірина Олександрівна, директор Карлівсько-історико краєзнавчого музею.


Гаврилова Лариса Миколаївна, журналіст.


  На заході прозвучали пісні у виконанні Віри Мотчани.
Односельці бажають нашому землякові творчих успіхів.

Немає коментарів:

Дописати коментар