пʼятницю, 3 липня 2015 р.

Бібліотечний проект "Їх доля - Україна. Вона єднає їх через роки"

(присвячено 70-річчю перемоги у Другій світовій війні)


Пам'ять тихо горта сторінки…
Обеліски… На них – імена, імена…
І роки, і зірки, і вінки…
  Єдині нев'янучі вінки – це вінки нашої Пам'яті. Доторкнеться чиясь небайдужа душа до цих поетичних рядків – і спалахне в ній полум'я Памяті. І збентежить серце. І нагадає, хто ми, чиї ми діти, чиї онуки. Нагадає про дідів і прадідів, які грудьми стали проти шквалу війни, щоб відстояти землю Батьківщини, на якій народились і виросли. Саме ця національна пам'ять підняла сьогодні на боротьбу за незалежність рідної країни тисячі онуків та правнуків воїнів Другої світової війни.
Засмучені очі твої, Україно.
І їх засмутив не осінній туман.
В боях за свободу сини твої гинуть,
А скільки іще помирає від ран.

Не роси, а сльози схилили калину,
І вічною буде печаль матерів.
Мій  Боже святий, збережи Україну!
Сьогодні щиріших  не знайдено слів.

Ми віримо в те, що мине зла година.
Сам Бог нам звелів залишатись людьми…
Хай стане щасливою знов Україна,
А з нею мудрішими станемо й ми.

  Варварівська СБФ долучилася до починання Карлівської районної бібліотеки ім. А. Михайленка, де ми додали світлини наших односельчан на сторінки памяті бібліотеки, нашого краю.   
  Війна... Вона нікого не залишає байдужим. Це - біль, горе, страждання. Ми пам'ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Та на долю сьогоднішнього покоління теж випало серйозне випробування - захищати свою Батьківщину від посягань агресора. Перед вами світлини представників поколінь одного роду: старші дивляться із вицвілих фото, пройшовши шляхами Другої світової війни на сьогоднішніх захисників Вітчизни.
  Сергій Возний захищає українську землю від агресії та тероризму біля Маріуполя. Його бабуся – Катерина Яківна Хименко зазнала випробування на чужині, бувши остарбайтером – невільником Третього рейху періоду Другої світової війни.



  Володимир Білан боронив Україну у Райгородці Луганської області біля м. Щастя, прадід Буряк Михайло Іванович  - учасник Другої світової війни.



  Прадід Володимира - Білан Павло загинув  на війні, а прадід Тимошко Кирило Аврамович прийшов з війни контужений і помер (фото не збереглися).
  Хочеться нагадати всім: нам є що взяти від цього покоління. Це совість, порядність, честь, обов’язок, патріотизм. Прості, але надто вагомі поняття, котрі ніколи не старіють.


  Син Сергія Миколайовича Возного – Максим і брат Володимира Петровича Білана  – Євгеній (на фото) шестикласники, але не по роках стали дорослішими.
Правнук  Катерини Яківни Хименко  - Максим написав «Листа у вічність» до своєї прабабусі. 
  «Дорога моя прабабуся! Цього листа ти не прочитаєш уже ніколи. Пройшло 6 років, як ти пішла від нас назавжди. У вічність… Тільки пам'ять залишилася про тебе, світла пам'ять. Як багато я ще не встиг розпитати в тебе, а ти не встигла мені розповісти, бо я був ще зовсім маленький. Ти не любила згадувати про війну, мабуть, тому, що від слова остарбайтер ти засмучувалася, бо життя невільників Третього рейху періоду Другої світової війни – зазнали випробування на чужині, про це вже мені розповів мій тато, а твій онук Сергій Миколайович, який у наш час захищає цілісність України».
  Боже, заради життя на землі збережи своїх дітей від нового кровопролиття, пошли на нашу рідну землю мир і спокій.

Вічна пам'ять загиблим. Честь і слава живим Героям!


   


Немає коментарів:

Дописати коментар