четвер, 5 листопада 2020 р.

Ходить гарбуз по городу

 

Круглий, гарний він на вроду,
І поважний, наче туз,
 Розвалився на городі
Жовтий черевань – гарбуз.
    Титул короля осені сміливо можна віддавати помаранчевому чуду,що зветься гарбузом,він яскраво-рудий,смачний і корисний.І хоча народився гарбуз в далекій Мексиці, і назва у нього також іноземного походження,його дуже люблять в Україні і давно вважають своїм.Настільки своїм,що навіть використовували його в сімейно-родинній обрядовості.Гарбуза давали нареченому, який був нелюбим і небажаним. Цей звичай залишився в минулому,а українці не перестали шанувати і вирощувати чудо-гарбузи. Гарбуз - це справжній дар осені, багатий на вітаміни та корисні мікроелементи, необхідні нашому організму напередодні зими.
    В жовтні стає традицією влаштовувати в Україні свято гарбуза. Цар овочів з'являється не тільки на прилавках осінніх базарів,а й у бібліотеках.

  У Варварівській СБФ організували для широкого кола своїх користувачів книжкову виставку - інсталяцію "Ходить гарбуз по городу..." - для душі, відпочинку, добробуту, для тих, кому приємно усвідомлювати свою причетність до появи такого дива, як цар городу - його величність Гарбуз...  Це свято – чудова нагода дізнатися про цінні та цілющі властивості гарбуза. Любителям читання твори, де згадується про гарбуз.
Квітка-Основяненко Г. Сватання на Гончарівці.
Мельник В. Гарбуз-хвалько.
Казка про гарбузову кашу.
Дубов М. Гарбуз.
Бабкіна К. Гарбузовий рік.
Сухомлинський В. Бджілка і гарбузова квітка.
Лацюк А. Гарбузова жінка.
Стельмах М. Гарбуз.
Лучук В. Гарбуз і інші твори.
Усіх любителів гарбуза вітаємо зі святом!


Немає коментарів:

Дописати коментар