четвер, 5 листопада 2020 р.

Ой ти, дівчино, з горіха зерня

У садку горіх як дуб
В нього кучерявий чуб
Одна слива дві черешні
Мов взяли горіха в клешні
Та на справді це горіх
На них віттям своїм ліг.
Тож маленькі деревинки
Перед ним зігнули спинки.

   А під листям тихо-тихо на тоненьких гілочках причаїлися горіхи у зелених кожушках… Нещодавно в бібліотеці була організована виставка-інсталяція: «Яблука доспіли, яблука червоні». Вона сподобалась нашим  користувачам, що ми вирішили організувати виставку-інсталяцію: «Ой ти, дівчино, з горіха зерня». Кожен відвідувач зможе поласуватися горішками, переглядаючи книги, яблука розійшлися  разом з книгами.  
   


    Волоський горіх - це чудове дерево. Листя у горіха великі і досить щільні. Квітки ж волоського горіха дрібні і досить непоказні. Дерево чудово тим, що людина використовує майже всі його частини - деревина його дуже красива і цінна, вона йде на виготовлення дорогих меблів, горіхи дуже смачні і корисні, а листя використовують для приготування цілющих зілля і ліків - народна медицина досі використовує відвари з листя волоського горіха для лікування багатьох захворювань. 
    У кулінарії горіхи широко застосовують для приготування солодких страв. Горіхи мають безліч корисних властивостей - в них міститься чимало вітамінів та інших необхідних речовин  Адже  колись  біолог і селекціонер Іван Мічурін назвав волоський горіх хлібом майбутнього. І недарма – в його ядрах є всі необхідні речовини для життєзабезпечення людини. По своїй харчовій цінності волоські горіхи близькі до вершкового масла й перевершують молоко та м`ясо. А по калорійності - вдвічі перевищують пшеничний хліб.
    Свято з горіховим присмаком – чудове свято! А давайте пригадаємо літературні твори, в яких є розповіді про горіхи , або в назвах є слово горіх.
Франко І. Ой ти, дівчино, з горіха зерня.
Гуцало Є. З горіха зерня.
Багряний І. Тигролови.
Шевченко Т. У перетинку ходила.
Гофман Е. Лускунчик і мишачий король.
Мензатюк Таємниця козацької шаблі.
Чухліб В. Пілотка ліщинових горіхів.
Квітка-Основяненко Г. Конотопська відьма і інших творах.
Відвідайте книжкову виставку, посмакуйте горіхами.

Немає коментарів:

Дописати коментар