середу, 26 лютого 2020 р.

До мови серцем доторкнись



Мова – як сонце ясне,
Мова – то предків надбання,
Мова – багатство моє.
21-го лютого всі народи світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Це незвичайне свято, і відзначають його по-особливому. В цей день люди нагадують одне одному про те, як важливо берегти рідну мову. Адже мова – це великий скарб народу. В бібліотеці був організований перегляд літератури: «Мово рідна, слово рідне».



З нагоди Міжнародного дня рідної мови 20 лютого до бібліотеки  завітали учні 8-го класу Варварівського НВК  на зорепад поезії: «До мови серцем доторкнись». Поезії, які лунали на заході, розкрили для підростаючого покоління барвистий світ українського слова, його велич та силу, -  відзначила сільський бібліотекар Т.Вус.


Відзначення Дня рідної мови в бібліотеці було спрямовано на забезпечення школярів інформацією про шлях становлення української мови, прищеплення і розвиток почуття патріотизму, національної гордості за мову, за тих, хто передав нам у спадок цей неоціненний скарб, приєдналася до зорепаду поезії директор Варваріського народного історичного музею Віра Бегмат.



Скільки народів – стільки й мов. Для кожного народу своя мова – найкраща, але ніхто не заперечуватиме, що українська мова за милозвучністю і співучістю – одна з найкращих. Рідне слово.. Скільки в тобі чарівних звуків, животворного трепету і вогню. Скільки в тобі материнської лагідності і доброти, мудрості земної. Що може бути дорожчим для людини за рідне слово? Для кожного народу дорога його мова, а нам, українцям, найближча до серця – українська… Юні користувачі і бібліотекар щиро вдячні вчителю історії Олександру Буцьківському за участь у проведенні зорепаду поезії: «До мови серцем доторкнись».


Солов'їну, барвінкову,
колосисту – на віки –
українську рідну мову
в дар мені дали батьки.
Берегти її, плекати
буду всюди й повсякчас,
бо ж єдина – так, як мати,
мова в кожного із нас!
    Оксана Забужко

Немає коментарів:

Дописати коментар