пʼятницю, 15 грудня 2017 р.

Вічна шана ліквідаторам Чорнобиля

   Кожного року 14 грудня ми відзначаємо День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Саме цього дня у 1986 році завершилося будівництво захисного саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком.
  Серед усіх трагедій, яке пережило людство, Чорнобильська катастрофа не має аналогів за масштабами рукотворного забруднення екологічної сфери, негативного впливу на здоров’я, психіку людей, їх соціальні, економічні і побутові умови життя. Чорнобильський смерч забрав життя багатьох людей, до сих пор завдаючи шкоди здоров’ю мільйонів українців.
  Аварія на Чорнобильській АЕС за лічені хвилини радикально змінила перебіг людського буття, опалила долі мільйонів українців, важким тягарем лягла на плечі нашого народу.
 Та смертельні промені радіації виявилися безсилими перед мужністю, патріотизмом і самопожертвою тих, хто зійшовся в нерівному бою перед героями-ліквідаторами– пожежниками, будівельниками, військовослужбовцями, науковцями, медиками, інженерами, добровольцями, - які захистили теперішні й прийдешні покоління від атомного демона. Про це йшлося в  бібліотеці на хвилині вшанування: «Вічна шана ліквідаторам» біля викладки літератури: «Чорнобиль: вічний спомин і гіркий біль…».
 Із метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи Указом Президента України від 10 листопада 2006 року в Україні встановлено День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Наслідки катастрофи мали планетарні масштаби: величезні території були забруднені радіонуклідами, десятки тисяч громадян переселено в безпечні місця з Прип’яті та довколишніх районів.
 Сьогодні завдяки мужності, жертовності тисяч ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС ми маємо надію на чисті небо і води та відродження життя в зоні відчуження.
  Низько схиляємо голови перед усіма, хто пішов тоді в ядерний вогонь, щоб зупинити ланцюгову реакцію смерті.
  Вклоняємося тим, хто усвідомлено й мовчки жертовно виконав найвищий синівський обов’язок перед рідною землею і народом.
  Герої – Чорнобильці! Ви ризикували своїм життям і здоров’ям заради нас, заради нашого майбуття. Ми зобов’язані  перед вами теплом, ласкою, усмішкою, що випромінюються з наших сердець і сердець наших дітей. Ви – захисники нашої країни.
  Щиро зичимо міцного здоровя, родинного затишку, миру, злагоди та добра!
  Долі вам доброї, щастя, благополуччя на житейській ниві під тривожним небом і світлими зорями України.



Немає коментарів:

Дописати коментар