вівторок, 28 лютого 2017 р.

Хай буде Україна вільною

(2017 рік - Рік Української революції 1917-1921 років)

Народе України! Твоєю силою, волею, словом
Стала на землі українській вільна Народна Республіка.
М. Грушевський
  2017 рік проголошено Роком Української революції 1917-1921 років. Відповідний Указ підписав Президент України Петро Порошенко. Цим Указом одним із пріоритетів діяльності органів державної влади на 2017-2021 роки визначено вшанування подій та видатних учасників Української революції 1917-1921 років.
 Україна віднаходить своє коріння та переосмислює витоки власної державності. На початку 20-го століття світ побачив суверенну державу - Україну, якій не судилось вистояти у світовому військовому перевороті. Проте визвольний рух за відновлення державності не спинився, і, врешті, досяг мети: Україна знову стала незалежною, з 1991 року - назавжди.   


   До 100-річчя подій Української Революції 1917-1921 років,  у нашій бібліотеці експонується історико-патріотична виставка: «Хай буде Україна вільною». У першому розділі: «Україна в революційну добу 1917-1921р.р.», представлені матеріали відтворюють доленосні для України події революції, час визвольних змагань, героїчних спроб визволення з-під російського імперського ярма, відновлення української державності. Матеріали, представлені на виставці акцентують увагу на історичних фактах, що передували злуці, на об’єднавчому русі, який наприкінці 1918- початку 1919 року охопив майже всю Україну.  Також розглядається історико-правова концепція самостійності Української держави, аналізуються перші демократичні вибори. історичне значення та уроки Української революції.
  У другому розділі: «Видатні діячі Української революції 1917-1921 років», матеріали висвітлюють постаті громадсько-політичних діячів,  які брали активну участь у створенні та діяльності Української Центральної Ради та уряду Української Народної Республіки. Це Винниченко, Нестор Махно, Петро Могила, С.Петлюра, П.Скоропадський, М.Міхновський та  ін.


   В центрі експозиції у третьому розділі: «Титанічна постать на ниві української історії» матеріали М.Грушевського та книги про нього. Боротьба українського народу за соборність своїх земель – одна із важливих сторінок нашого минулого. Слово «соборність» включає в себе єдність і згуртованість. У ньому ми чуємо слово «собор». Собор душі є у кожного із нас. Берегти його означає слідкувати за своїми думками, діями, вчинками. Про що зібрані матеріали у четвертому розділі: « За честь, за долю, за українську волю».
   Одним із головних завдань собору душі є знати і пам’ятати свою історію. Тож вивчаймо власну історію і цінуймо здобутки попередників! Пам’ятаймо, чиї ми сини! Пам’ятаймо, що ми з України! Бо ми, як сказав Михайло Грушевський, лише: «Завдяки історичній пам’яті людина стає особистістю, народ – нацією, країна – державою».
Запрошуємо до перегляду!

Немає коментарів:

Дописати коментар