вівторок, 6 грудня 2016 р.

СНІД: рятуй себе сам


Життя людей – то наче свічки,
Які горять в нічній пітьмі
Течуть, неначе воску річки,
Кудись змарновані роки
   Всесвітній день боротьби зі СНІДом  вперше відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я, після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІД. Із того часу Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно. Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — звернути увагу суспільства на цю проблему. Червона стрічка — символ солідарності із ВІЛ-позитивними та хворими на СНІД.


  Нажаль, Україну визнано державою, яка найбільше постраждала від цієї хвороби в Східній Європі. За неофіційними даними, сьогодні в нашій  країні  ВІЛ-інфікованими є понад 1% населення. Тільки за шість місяців 2016 року було зареєстровано 7 612 нових випадків (з них 1 365 дітей до 14 років). 
  Зусилля вчених спрямовано на винайдення ефективних методів подолання СНІДу. Однак, поки що говорити про успіх, про перемогу над вірусом ВІЛ передчасно. Реалії сьогодення вимагають посиленої уваги до проблеми, зокрема  профілактики цієї інфекції.
   З 1 грудня 1988 року людство відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом, що слугує справі зміцненню організованих зусиль у боротьбі з даною пандемією. Безумовно, бібліотека, як інформаційно-просвітницький заклад не може стояти осторонь від цієї жахливої епідемії.


   Говорили про СНІД цього дня і у бібліотеці при проведенні Дня бібліографії: «СНІД: рятуй себе сам».


 Бібліотекар Т.Вус провела інформаційну бесіду біля перегляду для користувачів юнацького віку, які завітали до бібліотеки. Вона розповіла про те, яку загрозу існуванню людству несе глобальна епідемія,  а також про важливість пропрофілактики та про толерантне ставлення до хворих на СНІД.
Цього дня був проведений огляд бібліографічного покажчика: «Молодь і СНІД: серйозний погляд».


   Кожна людина повинна до кінця усвідомити небезпеку, яку несе ВІЛ-інфекція і потрібно зробити все можливе, щоб уберегтися від неї. Здоровий спосіб життя, чистота у взаєминах - найкращі методи профілактики СНІДу.

Бажаємо всім здоровя. Бережіть себе і своїх рідних!

Немає коментарів:

Дописати коментар