пʼятницю, 20 травня 2016 р.

Варварівський народний історичний музей


   Памятайте, настане час, багато різних установ ліквідується, а музей ніколи. Музеї існуватимуть вічно, бо вони показуватимуть майбутнім поколінням, чим людство в своїй творчості було й чим стало. 
                                                                                                         Д. І. Яворницький.
   Згадайте, чи давно ви були в музеї? Давно? Задумайтесь, саме час відвідати один із численних музеїв Полтавщини – Варварівський народний історичний музей, адже 18 травня відзначається Міжнародний день музеїв. 
   Музей, як продукт інтелектуальної діяльності людства, як суспільне явище, має давню історію і перші музейні зібрання виникли вже у первісному суспільстві. Традиційно батьківщиною музеїв вважають стародавню Грецію. Саме слово музей походить від Грецького «музейон», що в перекладі означає храм, присвячений Музам.  Перша письмова згадка про музейне зібрання в Україні відноситься до часів правління князя Володимира, тобто до кінця Х століття.
   У Полтаві функцію першого музею виконував кафедральний Свято-Успенський собор, зведений наприкінці 70-х років ХVIII століття в центральній частині стародавнього міста.
Полтава – місто музеїв, а скільки великих і маленьких музеїв та музейних кімнат у Полтавської області! Всі вони різної тематики, різного наповнення, різних форм власності, але всі без винятку надзвичайно цікаві.
   Варварівський народний історичний музей відкритий 14 жовтня 1961 року в приміщені сільської хати-читальні.
   У 1970 році музею було присвоєно звання «народний», яке постійно підтверджується. З 2009 року музей очолює вчитель-пенсіонер, нинішній директор, невтомний ентузіаст своєї справи  Бегмат В.О.
   На сьогодні музейна колекція налічує понад 3 500 експонатів. Серед них є чимало унікальних. Напередодні Міжнародного дня музеїв Ольга Терентіївна Хміль поповнила музей новими експонатами. Віра Олексіївна з вдячністю прийняла дарунок ( світлини і листи остарбайтерів.
    В цей день бібліотекар побувала в музеї, привітавши свою колегу - Віру Олексіївну.





   Цього дня Віра Олексіївна проводила екскурсію для старшокласників.
  Запрошуємо всіх побувати у Варварівському народному історичному музеї. Більше інформації про музей ви знайдете на блозі нашої бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар