четвер, 12 травня 2016 р.

Свято слави, свято честі, свято перемоги


Ми сердечно вітаємо Вас,
ветерани війни світової!
Ви Європу творили для нас
З мирним небом над головою.
   У кожної держави, кожного народу є дати і події, які складають основу, опорні точки їхньої історії, підґрунтя історичної пам’яті та національної гордості. Для нас, прийдешніх поколінь, такою знаковою подією була і вічно буде Перемога у Другій світовій війні. 71 рік тому, квітучої весни 1945 року, наш народ переміг у найжорстокішій війні ХХ століття, подарувавши людству мир, радість, надію на прекрасне життя. Завершилася перемогою страшна війна, яка забрала мільйони життів. Для гіркої пам’яті немає термінів. Змінюється все: держави, кордони, люди, оцінки минулого. Не змінюється пам’ять, все ще живі в спогадах нечисленних вже фронтовиків їхні бойові товариші, полеглі смертю хоробрих на фронтах Другої світової війни.



  З нагоди відзначення 71-ї річниці Великої Перемоги, в бібліотеці була організована книжкова виставка-пам'ять: «Подвигу – пам'ять, подвигу – слава». До цього дня діти готували малюнки.





   Кожного року 9 травня ми відзначаємо День Перемоги. І ніколи не згасне пам'ять про тих, хто віддав своє життя для нашого щастя. Ми знаємо про звіряче обличчя нацизму  з книг, документальних та художніх фільмів. Тому почесний обов'язок кожного українця – шанувати та пам'ятати про кожного ветерана.
  Цього дня жителі села поспішали до будинку культури на «Свято слави, свято честі, свято перемоги», яке відкрив сільський голова О.А. Родик: «Минають роки, відлітають у вічність. Усе далі і далі залишаються грізні і важкі роки Другої світової війни, але не повинна згасати пам’ять  про тих, хто не шкодував свого життя заради майбутнього.      Щороку в травні ми відзначаємо  День Перемоги. 9 травня – священний день.   Це найвища заключна вахта єдиної  із найжорстокіших воєн на нашій землі. Це   довічна вдячність поколінь врятованих від  нацистського ярма ціною крові, здоров’я і життя солдата – Визволителя».


До пам’ятника в центрі села були покладені квіти і гірлянда.
   До слова були запрошені депутат районної ради, генеральний директор ПСП «Орач» Олег Бегмат, та голова ради ветеранів Віра Бегмат.
   У довічному боргу наше покоління і перед  ветеранами війни, кому пощастило пройти через  горнило  битв і дожити  до цього світлого дня.  Все менше і менше їх залишається в життєвому строю. Їхні груди вкриті медалями, на скронях – сивина, але вони пам’ятають ті страшні  часи. Пам’ять! Гірка пам’ять війни!. Вона ніколи не згасає.
 Книгу пам’яті загиблих жителів села зачитав Михайло Данець.  Традиційною «солдатською кашею» пригощав односельців Олег Бегмат. Слід відзначити, що він, як меценат і благодійник разом із головою ветеранської організації та працівниками сільської ради напередодні  дня Перемоги привітали учасників війни та єдиного ветерана Другої світової війни, учасника байових дій Григорія Марковича Бабенка, а також учасників АТО та учасників афганської війни.
Учасниками художньої самодіяльності був проведений тематичний концерт.




Ми знову прийдемо  до вічного вогню,
Рокам  ніколи памяті  не стерти
Про тих, хто пережив страшну війну,
І тих, хто залишивсь в обіймах смерті.
Ми знову прийдемо до вічного вогню…
Із нами прийдуть і онуки й діти,
Щоб ветеранам до землі вклонитись,
Щоб вшанувати їхню сивину.
Нехай Господь дарує  їм літа,
Тепло і затишок, щасливі дні безхмарні.
Нехай щороку зелень молода
Встеляє килимом стежки у завтра!

Немає коментарів:

Дописати коментар