пʼятницю, 6 травня 2016 р.

Воскресни, писанко


Великдень – найкраще зі свят
Мир хай буде вам сьогодні,
Бо це ж свята Великодні.
Бог дав радість нам з небес –
Христос Воскрес!
   Людство відзначає цей день уже тисячі років. Тож є  чимало способів вшанування Воскреслого Христа, що сформувалися у традиції та звичаї.
  Основна ознака Великодня – писанка, яка в своїй символіці поєднала давнину дохристиянських часів, наше сьогодення і віру у вічність.
  Великоднього понеділка у районному будинку культури  розпочалося обласне свято «Воскресни, писанко!»  що вже в тринадцяте  зібрало  майстрів  і поціновувачів народного мистецтва.




    Дійство розпочалося традиційним вернісажем національних ремесел. Розмаїття творчих доробків карлівських умільців ще раз засвідчило багатогранність талантів наших земляків. Тут можна було побачити й оригінальні композиції на великодню тематику, помилуватися роботами місцевих художників та рукодільниць, проводилися майстер-класи, виставка-продаж виробів народних умільців Полтавщини. Відразу видно, скільки душі, любові і тепла вклали майстрині у створення такої неймовірної краси. Завдяки багатій фантазії образи поєднують всіх нас з природою, навертають до глибин народного мистецтва і народної мудрості. Започаткував писанкарський розпис на Карлівщині І.О. Ніколаєвський.
Писанка- це неповторне багатство.
Його треба берегти, як безцінний скарб.
Нам слід пишатися ним перед усім світом.
О. Довженко


Малювали писанку пузату —
Великодня дух заходив в хату.

Візерунки воском прокладали
І молитву пошепки читали.
Малювали писанку красиво,
Щоб жила родинонька щасливо,
Щоби на рік писанки писати,
На Великдень людям дарувати.




  Великодню композицію Варварівської сільської ради представляли зав. бібліотекою Таміла Вус і Ігор Полежаєв.
 Писанки, вишиті серветки і рушники, курчата і зайчики з різноманітного матеріалу, паска з любов’ю виготовлені жителями нашого села, які сподіваються не лише на великодню радість, а й на те, що з воскресінням  Христа воскресне й багатостраждальна Україна, настане довгоочікуваний мир на нашій землі.
  Методист Карлівської районної бібліотеки імені А. Михайленко Ірина  Григоренко проводила майстер-клас з виготовлення витинанок великодньої тематики. Це було таке захопливе дійство, що бібліотекарі Т. Вус і А. Павленко,  не втримались і також взяли до рук ножиці, аби вирізати великодню писанку.


   Великодні символи – це свято у фарбах, це музика в кольорі, це радість і щастя.


   Активну участь у проведенні обласного  свята: « Воскресни, писанко!» прийняв ансамбль  «Варварочка» під керівництвом директора Варварівського будинку культури Наталії Полежаєвої і художнього керівника Юрія Валаха.

Немає коментарів:

Дописати коментар