суботу, 21 травня 2016 р.

Символ, який єднає українців



    День вишиванки – свято національної єдності, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу та об’єднати українців. Основна мета заходу – це збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення держави загалом.
Вишиванка – символ, який єднає українців незалежно від мови, якою вони спілкуються, віросповідання чи політичних поглядів.
   Дата проведення – щороку в третій четвер травня. Чому саме ця дата? З кількох причин. Головна – аби свято відбувалося в будень, як і зародилося в будень. Адже воно проводиться не заради параду чи вихідного, не свято заради свята, а як акція, яка доводить, що вишиванка – органічна частина повсякденного життя українців.
  Це свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен українець одягає вишиванку, йде в ній на роботу, в університет, школу чи садочок.
   Саме ж свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку – одягнути вишиванку. Разом із тим, така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість.
  Як показує досвід, люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів. Цей день є символом єдності українців, незалежно від мови і місця проживання. Адже, вишивка давно стала українським народним символом – оберегом, за яким нас, українців, упізнають в усьому світі.


   
   Саме про те, та багато іншого дізнались користувачі нашої бібліотеки, від бібліотекаря Т. Вус. Бібліотека підтримала акцію «Всесвітній день вишиванки». В цей день бібліотекар рекомендувала книгу Г. Кісіля «Українська вишивка» та інші.



  Вишивка — це не тільки майстерне творіння золотих рук народних умільців, а й скарбниця вірувань, звичаїв, обрядів, духовних устремлінь, інтелекту українського народу. Недарма про неї складено чимало пісень та віршів.

Немає коментарів:

Дописати коментар