понеділок, 2 листопада 2015 р.

Моя Україна – колиска козацької волі

  

    14 жовтня – Покрова Пресвятої Богородиці. У цей день православні з вдячністю та вірою приймають заступництво і клопотання перед Богом Пресвятої Діви Марії, згадують історичні події далекої візантійської епохи, звідки пішло коріння національного українського свята, шанованого славними українськими козаками, покровителькою яких вважається Богородиця.
  Цілком логічно, що, згідно з Указом Президента України, починаючи з нинішнього року, на свято Покрови Пресвятої Богородиці відзначається також і День захисника України. І дійсно, українські козаки свого часу були справжніми захисниками рідного краю та свого народу. З нагоди свята у бібліотеці була організована книжкова виставка «Моя Україна – колиска козацької волі».


  У буремні роки Другої Світової війни рідну землю хоробро боронили та звільняли від фашистських окупантів наші діди і прадіди.
  Як писав Пророк нації Тарас Шевченко, «у своїй хаті – своя сила, і правда, і воля». Тож маємо обов’язково шанувати тих, чий святий обов’язок – захищати свою хату, боронити свою правду. Це – справжнє свято мужності і самовідданості, свято лицарства і благородства, які притаманні справжнім захисникам України. Це – свято кожного, хто в той чи інший час віддав свої знання, силу, мужність і професіоналізм справі захисту нашої держави.
  Більшість чоловіків пройшли сувору школу армії, де стояли на сторожі миру і спокою країни. А сучасні українські козаки – наші хоробрі хлопці – вже півтора року відстоюють суверенітет та цілісність держави у зоні АТО на Донбасі. Серед них наші односельці – Сергій Возний, Максим Твьордишев, Володимир Білан, Микола Литовченко, Юрій Дрозд та Сергій Панасенко. Вони справжні захисники України, її гордість і надія.
  Цього дня до сільської ради в бібліотеку поспішали воїни-афганці. Секретар сільської ради Н. Мотієнко вручила відзнаки Президента України – пам’ятну медаль «25 років виведення військ з Афганістану».
  Слово взяла голова Ради ветеранів, директор Варварівського народного історичного музею Віра Бегмат, яка побажала, щоб Пресвята Богородиця оберігала всіх своєю покровою, а також якнайміцнішого здоровя, миру, добробуту в родинах, сімейного затишку і злагоди.


  Бібліотекар проводячи історичний екскурс «Для козака понад усе: честь, слава і військова справа» говорила всім присутнім, учням 8-10 класів Варварівської ЗОШ, що головною перемогою українців і України, усіх її захисників стане відновлення цілісності країни та миру у ній.


  Хвилиною мовчання присутні вшанували всіх героїв, хто не повернувся до рідних домівок.


  До слова запросили воїнів-афганців М. Гуріна і В. Кобилко, які побажали майбутнім захисникам України добре навчатися, займатися спортом і мирного неба над головою.



Немає коментарів:

Дописати коментар