понеділок, 9 листопада 2015 р.

Велет національного духу

(До 80-річчя від дня народження Бориса Олійника)


«Вірю в пам'ять і серце людське…»

  Нещодавно у бібліотеці відбувся вечір-портрет «Велет національного духу», на який запросили своїх користувачів -  шанувальників поезії. А присвячений він Борису Олійнику – Герою України, академіку НАН України, лауреату Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка, інших українських та міжнародних премій, голові правління Українського фонду культури, та, перш за все – Поету. 22 жовтня  йому виповнилось 80 років.
  Борис Олійник - наш земляк, родом з Полтавської області. Він не раз згадує у творах і Полтавщину і рідну Зачепилівку, найдорожчим своїм людям присвячує вірші і поеми.
  Борис Олійник – майстер громадянської поезії, а його інтимна лірика чарувала й буде чарувати і зовсім юних, і позначених сивинами. А ще майстер слова  чи не єдиний у сучасній українській поезії автор, який створив не кілька віршів, циклів чи поем, а написав цілу книгу,  присвячену найдорожчій на світі людині – мамі, сивій ластівці.
  Вражає витонченість поетичної творчості Олійника. От хоч би й задушевне слово про матір:
Посіяла людям літа свої, літечка житом,
Прибрала планету, послала стежкам споришу,
Навчила дітей, як на світі по совісті жити,
Зітхнула полегко – і тихо пішла за межу.
Вона посміхнулась, красива і сива, як доля,
Махнула рукою – злетіли увись рушники.
«Лишайтесь щасливі», - і стала замисленим полем,
На цілу планету, на всі покоління й віки.
  Філософські роздуми про непорушність зв’язку поколінь знайшли також своє відображення у збірці  «Коло», зокрема у таких рядках:
Батьки і діти! Діти і батьки!
Нерозділиме і одвічне коло.
Ми засіваємо житейське поле,
І не на день минущий  - на віки.
Між нас не ляжуть вирвами роки,
Бо наша кров пульсує в нашій долі…
Батьки і діти… Діти і батьки…
Нам нічого ділить на спільнім полі.


  На заході присутні дізналися, що Борис Ілліч – автор понад 40 книг поезії та публіцистики. Поезія українського автора перекладалася російською, італійською, чеською, словацькою, польською, румунською та іншими мовами.
  Борис Олійник 4 рази обирався народним депутатом України, дійсний член Національної академії наук України, кавалер орденів князя Ярослава Мудрого V та IV ступенів, ордена Миколи Чудотворця та ордена Нестора-Літописця I ступеня.
  Борис Ілліч продовжує трудитися для України, для її народу, тобто для нас із вами. За все це йому низький уклін та щира дяка.

Немає коментарів:

Дописати коментар