вівторок, 29 квітня 2014 р.

Світ, побачений крізь книгу


О книго! Присвята богине!
Народу й роду берегине!
Неопалима купина!
… Ти, мов цілющою водою,
Нас причащаєш колядою
І віщим словом Кобзаря…
                                         М. Старовойт
23 квітня  відзначаємо Всесвітній день книг і авторського права. Це один із знакових днів у міжнародному календарі. Відзначається він згідно резолюції, яка була затверджена Генеральною конференцією ЮНЕСКО в 1995 році в Парижі. Була заснована і Премія Всесвітньої організації ЮНЕСКО за пропаганду кращих ідеалів толерантності і терпимості в дитячій і юнацькій літературі.
Цей день вибрали не випадково. Він досить символічний. Саме 23 квітня 1616 року померли три генії світової літератури: Вільям Шекспір, Мігель де Сервантес Сааведра та Інка Гарсіласо де ла Вега.
На обрання дати святкування вплинула також традиція відзначання Дня книги у Каталонії, де 23 квітня, на День Юрія, дарували троянду за кожну куплену книжку. (Цікавий факт: в 1975-му році саме 23-го квітня в Києві відкрився український музей книги.)
В цей день ЮНЕСКО вирішила віддати данину поваги книгам, які є невід’ємною частиною духовної спадщини кожної епохи і їх авторам, закликаючи всіх, і особливо молодь, знаходити задоволення в читанні і поважати незамінний внесок тих, хто сприяв соціальному і культурному прогресу людства.
     Сердечно вітаємо письменників, видавців, бібліотекарів, читачів, книгорозповсюджувачів, усіх тих, хто шанує й розвиває друковане слово, із Всесвітнім днем книги і авторського права!  Бажаємо всім шанувальникам книги нових відкриттів, реалізації творчих задумів та натхнення!
Благословен той день і та година,
Коли уперше мріяла людина
Огонь душі і мисль свою крилату
У книгу перелетить натхненно і завзято.
Живи в віках, премудра книго!
Ти світло сонця для людей!
Орла могутнього ти крила
Для звершень, втілення ідей.
        «Без пристрасті до книжки людині недоступні культура сучасного світу, інтелектуальне й емоційне вдосконалення», - так стверджував великий український письменник і педагог Василь Сухомлинський. Які актуальні слова у наш час новітніх технологій.



З нагоди свята бібліотекар провела бесіду: «Книга – як невичерпне джерело мудрості», а ще були зачитані поради молодому читачу «20 причин читати більше».
  











Немає коментарів:

Дописати коментар