пʼятницю, 11 квітня 2014 р.

Завжди сучасний класик

«Сказане влучно, все одно що писане, не вирубиться сокирою…»
Микола Гоголь

     1 квітня – 205 років від дня народження письменника Миколи Гоголя, який народився на Полтавщині. Із його іменем пов’язано багато легенд і таємниць, розгадати які не вдалося й досі. Заглянути в шпаринку таємничого і дивацького життя автора знаменитих  «Вечорів біля Диканьки» пропонували провівши в бібліотеці літературний калейдоскоп: «Український геній з гетьманівського роду». До цієї події була оформлена книжкова виставка: «Художній світ Гоголя».



  Життя Миколи Васильовича оповите таємницями, парадоксами, суперечностями. Однією з найзагадковіших - є історія його народження. Два сини його матері, Марії Іванівни, померли тільки-но народившись. Жінці порадили відвідувати церкву Святого Миколая, який вважається захисником жінок і дітей. Така церква була неподалік - у Диканці; вона й стала місцем постійних молитов вагітної жінки. І чудо сталося - народився живий і здоровий хлопчик, якого було названо на честь святого.
    Роблячи перші кроки у літературі, Гоголь пробував мавпувати тогочасних російських письменників, але він зазнає невдачі, його нещадно критикують, над творами глузують. Письменник навіть знищує свої літературні доробки, спалюючи їх у вогні. Літературна обдарованість проявилась на повну силу тоді, коли письменник вдається до українських мотивів, повертається до свого коріння. Твори Гоголя на українську тематику вразили Олександра Пушкіна: "Оце справжня веселість, щира, невимушена, без манірності, без бундючності. А часом яка поезія! Яка чутливість!"
  Микола Гоголь прожив складне й водночас дивовижне життя. Нікому невідомим юнаком він приїхав до Петербурга з далекої малоросійської провінції. Незабаром стає кумиром північної столиці тодішньої імперії, згодом - мішенню для найвитонченіших і найпідступніших нападів; а через деякий час - гордістю й бажаним гостеміншої столиці імперії - Москви. Він помирає у невимовній тузі, його роздирають мрії і плани, яким не судилося втілитися у життя.  
    Юні користувачі бібліотеки висловлювали власні враження про письменника, ділилися знаннями, невідомими фактами, цікавими історіями з життя письменника.  Таким чином, знаменна подія 205 - ти річного ювілею Миколи Васильовича не пройшла осторонь бібліотеки, і особливо приємним є те, що творчістю письменника цікавиться молодь, тож це імя ніколи не буде завіяне пилом забуття.
 





Немає коментарів:

Дописати коментар