вівторок, 9 квітня 2013 р.


«Великих слів – велика сила»

95 років від дня народження О.Гончара


Олесь Гончар – сумління України,
Любов пречиста,
Пісня і зоря.
Вся Україна славить і вітає
Свого співця – Олеся Гончара!


3 квітня 2013 року виповнилося 95 років з дня народження класика української літератури Олеся (Олександра) Терентійовича Гончара.
Для багатьох українців ім’я Олеся Гончара тісно пов’язане з нашим національним відродженням: він відкривав Установчу конференцію Товариства української мови ім. Т. Г. Шевченка, Установчий з’їзд Народного Руху України, виступав на захист української мови, екології, повернення національної пам’яті.
Очолюючи Спілку письменників України, Олесь Терентійович зміг багато зробити для української культури, для збереження української мови. Під час його правління ніхто не був виключений зі Спілки письменників, були опубліковані збірки поетів-«шістдесятників» Івана Драча, Миколи Вінграновського, Василя Симоненка, Ліни Костенко, Дмитра Павличка, а також прозаїків Григора Тютюнника, Валерія Шевчука, Євгена Гуцала, Володимира Дрозда. Письменник вірив у перемогу сили добра, у відродження духовності свого народу, в його непереможне прагнення до свободи.
Твори Олеся Гончара відомі далеко за межами України, вони перекладені більш ніж 60 мовами світу, багато разів вони перевидавалися і завоювали широке коло шанувальників. Творчий доробок письменника складають романи «Прапороносці» (1946-1948), «Таврія» (1952), «Людина і зброя» (1960), «Тронка» (1963), «Собор» (1968), «Циклон» (1979), «Берег любові» (1976), «Твоя зоря» (1980) та інші, повісті, оповідання, новели, літературно-критичні статті.
Все, що створив Олесь Гончар, залишилося для майбутнього. Його твори — це наше духовне багатство, вірні друзі в дитинстві, юності, зрілості. Вони підтримують віру в справедливість і доброту.
Ім’я письменника буде жити в наступних поколіннях як символ любові до України, її народу, історії, мови, як заклик до соборності та високої духовності. «Собори душ своїх бережіть, друзі... Собори душ!..» — ці слова великого сина української нації, класика нашої літератури Олеся Гончара є святим заповітом українцям та їхнім нащадкам.
Наша бібліотека теж не оминула увагою цю визначну подію. До книгозбірні завітали школярі. Літературний репортаж вели Тетяна Зінченко і Сергій Буцьківський.



Немає коментарів:

Дописати коментар