вівторок, 30 квітня 2013 р.

Його полиновий квітень

  Без малого не півстоліття не випускав з рук журналістського та письменницького пера Анатолій Михайленко (22.04.1939 - 7.06.2007), випускник нашої Варварівської ЗОШ, письменник, заслужений журналіст України.
   Того квітневого дня у затишній актовій залі Варварівської ЗОШ на годину пам'яті "Його полиновий квітень" зібралась учнівська молодь, вчителі, сільська інтелігенція, а ще численні гості з поміж рідних і друзів Анатолія Михайленка, в тому числі й Ніна Соколова з Карлівки, представники районних і сільських закладів культури. З вступним словом до присутніх звернулася директор народного історичного музею Віра Бегмат, продовжила розповідь про дитячі роки майбутнього письменника сестра Надія Михайленко з Машівки. Своєрідним ілюстрованим доповненням до кожного мовленого слова про нашого видатного земляка, випускника-медаліста школи була відеорозповідь, яку підготували учителі Валентина Пшенична та Світлана Приз. Екскурс у художньо-публіцистичну творчість Анатолія зробили філолог Олена Буряк та сільський бібліотекар Таміла Вус.                   
   Теплі й довірливі взаємини між колишнім учнем та його турботливою наставницею збереглися на все життя. Надія Михайленко вручила вже пожовклі  написані в різні роки рукою колишнього вихованця листи. Фрагменти окремих листів, як вияв особливого ставлення учня до свого вчителя, як сокровенну сповідь і пам'ять вдячної душі озвучила Лариса Гаврилова, яка разом з директором народного історичного музею Вірою Бегмат побували у ветерана педагогічної ниви, вісімдесятирічної вчительки, яка проживає у с.Перекіп Валківського району, що на Харьківщині. Методист Карлівської ЦБС Наталія Мусієнко зачитала рішення сесії Карлівської районної ради від 4 квітня 2013 року про присвоєння ім'я Анатолія Михайленка Карлівській районній бібліотеці.
  Поза сценарієм були спогади окремих  присутніх про цікаві моменти зустрічей з письменником в стінах школи.
   Треба було бачити "ліс" дитячих рук у відповідь на запитання сестри Надії Григорівни "Хто хоче мати у своїй бібліотеці хоч одну зі згадуваних книжок?". Звичайно, діти, яким того дня друкованих подарунків не вистачило, мають можливість доторкнутися до творчості цього автора в нашій бібліотеці, де діє розгорнута книжкова виставка "Крила йому дав рідний край".
  Багатозначна тиша запанувала в залі насамкінець заходу, коли на великому екрані відеопроектора запалахкотіла символічна свіча пам'яті  Відчувалося, як, випромінюючи сум і скорботу, принишкли небайдужі юні душі, ті, для кого Михайленко - письменник залишається ще нерозгаданою таїною... 
















Немає коментарів:

Дописати коментар