вівторок, 19 травня 2020 р.

18 травня



Пам’ятайте, настане час, багато різних установ ліквідується, а музей ніколи. Музеї існуватимуть вічно, бо вони показуватимуть майбутнім поколінням, 
чим людство в своїй творчості було й чим стало. 
Д. І. Яворницький.
 Щорічно, починаючи з 1977 року світова музейна спільнота 18 травня відзначає Міжнародний день музеїв, нагадуючи, що музеї є важливим інструментом культурного обміну, збагачення культурної спадщини, досягнення взаєморозуміння, співпраці та миру між людьми.
Для всіх нас цей день – ще один чудовий привід висловити щиру повагу до професіоналізму музейних працівників, чия робота лежить на стику минулого і сьогодення, тим самим визначаючи майбутнє. У цей важливий день працівники бібліотеки  щиро вітають Варварівський народний історичний музей на чолі з директором Вірою Олексіївною Бегмат з Міжнародним днем музеїв! Музей – окремий світ, наповнений таїнством історії, і Ви вмієте розділяти ці таємниці з любителями культури. Щиро бажаємо Вам міцного здоров’я, щастя, добра і нових професійних та життєвих успіхів. 
Варварівський народний історичний музей відкритий 14 жовтня 1961 року в приміщені сільської хати-читальні. У 1970 році музею було присвоєно звання «народний», яке постійно підтверджується. З 2009 року музей очолює вчитель-пенсіонер, нинішній директор, невтомний ентузіаст своєї справи Бегмат В.О. На сьогодні музейна колекція налічує понад 3 500 експонатів. Серед них є чимало унікальних.
Оберегом пам’яті про особливості побуту, культури і здобутки жителів Варварівки є місцевий музей, який очолює Віра Бегмат.
А тепер запрошуємо всіх побувати у Варварівському народному історичному музеї. Цей музей відкритий в 1961 році. З 1970 р. він має звання народного. Експозиція музею налічує 3750 експонатів, які розповідають про життя села IX - XX століть. Експонати розташовані в 5 кімнатах, і поділені на 14 відділів по яких проводяться 30  тематичних екскурсій. Площа музею становить 268 кв.м.
У першому залі представлені експонати, що розповідають про розвиток освіти у Варварівці. У другому - відвідувачі зможуть ознайомитися з культурним відпочинком сільських трудівників, тут же розміщені музичні інструменти, патефони, приймачі, радіоли, магнітофони, а також вишиті нашими односельчанами картини.
Третій зал нагадує нам кімнату сільської хати, він так і називається «Світлиця». Її інтер'єр облаштовано так, щоб відвідувачі побачили, як жили колись селяни. Експозиція цієї кімнати складається з унікального 19 століття ручної роботи прикрашеного різьбленням столу, покритого витканою ще до революції скатертиною прикрашеною орнаментом з двоголових орлів. На столі 20 літровий початку 20 століття самовар. У божниці знаходиться Євангеліє 1910р. Поруч стоїть скриня заповнена нехитрим хазяйським скарбом, біля стінки довоєнний (1941-45 рр.) сервант, залізне ліжко і піч з усім необхідним начинням. А скільки тут всякого домашнього посуду: макітри, глечики і навіть самогонний апарат.


У кімнатах музею виставлено безліч різних знарядь праці: ткацький верстат, прядки, швейні машинки, хомути, ярма для волів і корів, ступи різних конструкцій, решето з бичачої шкіри, телевізори різних років. Серед експонатів є унікальні. Це книги середини 19 століття про сільське господарство: «Про теоретичні основи вивчення сільського господарства: лекція професора В. Кочеткова в Імператорському Харківському університеті 30 серпня 1849 р.», а також книга з бібліотеки принцеси Олени Георгіївни Саксен-Альтенбургзької: «Екстраординарне засідання Імператорського Московського товариства сільського господарства 28 вересня 1857 р.». Тут зібрані і різні документи 1883, 1894, 1902, 1903, 1905, 1906, 1908, 1910 років. Це вироки Варварівського сільського товариства, рішення зборів, посвідчувальні акти, що розповідають про історію села, земельні питання, самоврядування.


У музеї зібрано 277 вишитих рушників, 60 підзорів, 40 вишитих жіночих сорочок,10- чоловічих,  ткані рядна і ліжники (покривала на ліжка). Все це з любов'ю зроблено руками наших односельчан. Колекція музею постійно поповнюється.


Директор музею Віра Олексіївна Бегмат за свою роботу нагороджена медалями на честь 10 і 20-річчя Незалежності України.


Музей відвідали тисячі людей. Серед них народні депутати України, керівники області та району, служителі церкви, а головні відвідувачі жителі нашого села.

Немає коментарів:

Дописати коментар