четвер, 10 травня 2018 р.

Перемоги тяжкий шлях


Вже стільки літ і стільки зим,
Як відгримів той бій кривавий,
Вони ж ще там, на полі слави,
Уклін їм, мертвим і живим!
  Перемагаємо. 8-9 травня в Україні відзначають День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом. 8 мільйонів загиблих українців у цій страшній війні... Друга світова війна назавжди залишила свій відбиток. І не лише в історії України та світу, а на долі кожної людини, що жила на цій землі.
 Людські втрати серед цивільних в Україні склали понад 5 мільйонів людей. Приблизно 4 мільйони українських військових полягли у запеклих боях. Під час Другої світової було зруйновано понад 28000 сіл та 700 міст. Всі ці цифри - не просто страшна статистика. Це ціна, яку заплатили українці, аби допомогти зупинити страшний чорний смерч нацизму.
Пам'ятаємо.
І живуть у пам’яті народу
Його вірні дочки і сини
Ті, хто полягли на полі бою
І ті, що повернулися з війни.
Вони ішли у бій за те, що до останку
Перемогти ненависних катів,
Щоб світ увесь у мирному світанку
Під прапорами Перемоги золотів.
  Пам’ять війни - це пам’ять серця, її несуть крізь роки нові і нові покоління людей, схиляючись у шані та скорботі.


  Ця пам’ять жива та невмируща. Не піде в забуття великий подвиг і велика перемога. В історії народів світу є події, які залишають глибокий відбиток у пам’яті людській. До таких подій, безумовно, слід віднести Другу світову війну.
  Битва з нацизмом - далека історія для більшості сучасників. Та живою і невмирущою є пам’ять про тих, хто ціною власного життя відстояв мир, свободу і незалежність Батьківщини, врятував світ від нациської навали. Святий обов’язок – донести до нащадків історичну правду про війну та її героїв, їх подвиги, радощі перемог та біль втрати бойових друзів, зробити все для того, щоби ніколи не перервався зв’язок поколінь. В нашій бібліотеці пройшов день пам’яті: "Перемоги тяжкий шлях", до відзначення Дня пам’яті та примирення та 73-ї річниці Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років.


 Користувачам бібліотеки  була представлена книжкова викладка: «В книжковій пам’яті миттєвості війни».


 Всі бажаючі мали змогу  переглянути  літературу, присвячену до Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги.
Ми прочитали книгу про війну.
З бабусею сиділи і мовчали.
Ну що тут скажеш про таку сумну
подію, сповнену і смутком, і печаллю
Вона ж всім стільки горя принесла …
Колінько Ксенія
  Книги, представлені на експозиції, допомогли більше дізнатися про боротьбу нашого народу проти нацизму та вшанувати пам’ять наших дідів та прадідів. Ці книги - величний монумент на честь героїв війни, це пам’ятник всім загиблим. Тема війни продовжувала лишатися однією із провідних у літературі повоєнних років, оскільки тисячі жертв, понад два роки окупації не дозволяли письменникам забувати про поразки і перемоги..
  В українській міфології мак має дуже багато значень. Це символ сонця, безкінечності буття, пишної краси, волі, гордості, крові та смерті. Ця квітка часто згадується в українських народних піснях та думах, особливо козацької доби. Червоний мак як символ пам’яті жертв війни вперше використано в Україні у 2014 році на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни. Дизайн цього символу розроблено з ініціативи Українського інституту національної пам’яті та Національної телекомпанії України. Його автором є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого - кривавий слід від кулі. В бібліотеці до дня пам’яті жертв війни пройшов майстер-клас: «Мак пам’яті», який провела Ляшук Ірина. Юні користувачі з паперу виготовляли квіти маку - символ пам’яті про війну.


  Цими квітами ми вшановуємо пам'ять усіх, хто загинув у ті страшні роки. Ми дякуємо їм за Подвиг, за страшну ціну, яку довелося заплатити, аби наступні покоління жили краще. На жаль зараз Україна знову живе у реаліях війни. Наше покоління як ніхто має розуміти ціну мирного неба над головою та шанувати в цей день усіх, хто сплатив її заради нас з вами у часи Другої світової війни. Ніколи знову. Мак пам'ятає… 
  Ніщо не може заступити радості приходу весни, а разом з нею і Дня Перемоги. Цей день залишиться для нас назавжди затьмареним від гіркоти втрат і осяяний сонцем перемоги. Захід пройшов з метою виховання у підростаючого покоління патріотичних почуттів та популяризації літератури про війну.

Немає коментарів:

Дописати коментар