вівторок, 17 квітня 2018 р.

О, Писанко! Ти - символ України!


 9 квітня, у світлий великодній понеділок, районний будинок культури перетворився на осередок творчості й народного мистецтва, адже вчотирнадцяте карлівська писанка зібрала до себе на гостину майстрів народної творчості, серед яких чимало членів Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Полтави, Миргорода, Кременчука, Краснограда та інших населених пунктів Полтавщини і Харківщини.



  Відкриваючи обласний фестиваль «Воскресни, писанко!», який традиційно відбувається у Карлівці, начальник відділу культури та туризму РДА Тетяна Обифіст підкреслила, що цього річ мистецьке свято особливе ще й тим, що в його колорит гармонійно вплелася експозиція сільських рад і ОТГ району, присвячена 95-ій річниці створення Карлівського району. Переглянувши її, кожен міг побачити, як раніше, майже сто років тому, жили наші предки.


  Із вітальним словом від імені райдержадміністрації, районної та міської рад до земляків і гостей звернувся голова районної ради Петро Світлик. Він відзначив, що обласний фестиваль у Карлівці досі об’єднує творчих краян завдяки відомому писанкарю, Заслуженому майстру народної творчості України Ігорю Ніколаєвському, справу котрого продовжують його послідовники-педагоги та юні писанкарі.


  Благочинний Карлівського округу отець Олег закликав усіх присутніх на святі замислитися про те, що воскресіння не відбулося б без Голгофи, й порадив кожному шукати в собі сили, щоб пройти власну Голгофу й прямувати до Бога і до вдосконалення та зміцнення духовності. Ряду майстрів народного мистецтва Тетяна Обифіст разом із головою районної ради Петром Світликом, в. о. голови райдержадміністрації Сергієм Барилком та першим заступником міського голови Сергієм Тарасовським вручили подяки за участь у фестивалі.
 Усі вони доклали чималих зусиль, щоб створити незабутню атмосферу великодньо-мистецького свята. А воно відчувалося ще перед порогом РБК: на площі пропонували свої сувеніри, глиняний посуд, книги, запашні фіто чаї та теплі пледи майстри, що привезли всіляку-всячину на продаж, бадьорого настрою додавали й марші у виконанні духового оркестру РБК.


  До уваги відвідувачів було представлено велике розмаїття традиційного символу Великоднього свята - писанки, драпанки, крапанки, крашанки, а також неперевершені великодні композиції, плетені вироби, прикраси, іграшки ручної роботи та безліч інших дизайнерських виробів. На другому поверсі можна було оглянути виставку великодніх композицій, яку підготували вихованці дитсадків, позашкільних установ та шкіл, а також узяти участь у майстер-класах із писанкарства, живопису вовною, виготовленні великодніх листівок.
  До обласного свята «Воскресни, писанко!» та відзначення 95-річчя Карлівщини відбувся концерт художніх колективів району, були присвячені експозиції 20-30 років минулого століття. Оригінальними були учасники художньої самодіяльності Варварівського будинку культури під керівництвом директора Н. Полєжаєвої та художнього керівника Ю. Валаха. Експонати були використані із Варварівського народного історичного музею (директор В. платівки Бегмат). Про далекі часи й наші витоки нагадували старі світлини, музичні інструменти, , одяг та прикраси. 


   Цього дня будинок культури перетворився на феєрію творчості писанкарства та декоративно-ужиткового мистецтва. Жителі та гості міста і району мали можливість зануритися у світ народних майстрів, які вкотре завітали до гостинної Карлівки з різних куточків Полтавщини та інших областей зі своїми творчими доробками. Надзвичайно цікаво було оглянути роботи майстрів- уродженців Карлівщини. Зокрема, цього річ уперше продемонструвала загалу свою творчість вишивальниця Лариса Куда. Цікаві роботи молодої вишивальниці Аліни Діхтяр.
  Тож, найімовірніше, з порожніми руками зі свята ніхто не пішов. А те, що в гарному настрої, сумніву не підлягає.

Немає коментарів:

Дописати коментар