середу, 15 листопада 2017 р.

Моя колиско, мова українська


Тож плекаймо в серці кожне гроно,
Прозоре диво калинове –
Наше рідне слово…

  Українська мова - це мова, яка в модерний період, за останні 200 років не мала, навіть на відстані одного покоління, постійного політичного даху. Це мова, яку не прикривали армія і флот. Навпаки, це мова за яку розстрілювали, як у Києві 1918-го року, так і в Донецьку 2014-го. І те, що в цих умовах найменшого сприяння ця мова не просто вижила і збереглася, а й створила прекрасну літературу - це показник того, що це надзвичайно потужна і сильна мова,- говорила українська письменниця Оксана Забужко. Мова, за якою, щоб там не було, майбутнє.
  Не бійтесь говорити українською, думайте про майбутнє! З нагоди свята у бібліотеці була організована книжкова виставка: «Українська мова: історія і сучасність».
  Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.
  З часу винайдення писемності фактично почався період документальної історії людства, тому стало можливим не тільки передавати мовну інформацію на відстані, але й закріпити її в часі.
  Багата і милозвучна наша рідна українська мова. Вона – найпрекрасніше диво, скарбниця, в якій зберігається історія народу, його душа, культура.
Солов’їну, барвінкову,
Колосисту на віки
Українську рідну мову
В дар мені дали батьки
Берегти її, плекати, -
Будем завжди й повсякчас,-
Бо ж єдина. Так як мати,-
Мова в кожного із нас.
  У мові – доля народу, без неї немає нас, немає минулого і майбутнього. Наше рідне калинове слово увібрало в себе віковічний плин Дніпра, шурхіт колосся, шепіт дібров, спів соловейка. Любіть, мов сонце, материнську мову… Бо вона квітне над світом веселкою, береже минуле, шанує сучасне. Вона – наша правда і душа.
Плекайте рідне слово, шануйте нашу духовну основу, як висновок зробили всі присутні, читаючи вірші про мову в бібліотеці.

О, мово рідна! Золота колиско,
В яких світах би не була я,-
З тобою серцем, і по-українськи
Я вимовляю мамине ім’я!

Вітаємо, усіх з днем української мови та писемності!!!Бажаємо усім нам любові, щастя, взаємного розуміння і допомоги, щоб жити за Словом, з якого почалася Україна.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар