суботу, 26 серпня 2017 р.

Для всіх єдиний


Має колір жовто-синій
І повинен кожен знати
Як два кольори єднати:
Синє небо – верхня смуга;
Жовте поле – нижня смуга.
Я підношу із любов’ю
Прапор ніжно-кольоровий.
І. Чубач
   Одна з найбільших святинь, що символізує державність і незалежність нашої Батьківщини, - це синьо-жовтий прапор. Ці кольори не випадкові. Тисячоліттями наші предки вважали їх священними. Синій колір – це колір води і ясного, чистого неба. Це символ миру. Жовтий колір – це колір вогню, жовтогарячого сонця і пшеничної ниви. Це символ достатку українського народу.
  Сполучення синього і жовтого кольорів – одне з найдавніших серед сучасних національних прапорів усіх континентів. У Київській державі його використовували ще до прийняття християнства.
  Поєднання синього і жовтого використовували і козаки. З 18 ст. прапори Війська Запорозького найчастіше виготовляли на блакитному полотнищі. Жовтою фарбою на ньому малювали зоря, хрест, зброю чи постаті святих.
  Про це все ішла мова на Дні громадянства: «Для всіх єдиний», який приурочений Дню Прапора.



   У 1917-1921 роках, під час української революції, синьо-жовте полотнище було державним прапором Української Народної Республіки.
   Перший документ про український прапор було видано 27 січня 1918 року. Тоді Центральна Рада на чолі з Михайлом Грушевським затвердила тимчасовий закон про український прапор блакитно-жовтого кольору. 
   Офіційно синьо-жовте полотнище стало прапором України за рішенням Верховної Ради 18 вересня 1991 року.


Немає коментарів:

Дописати коментар